Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjiä ja puolustusta kuullaan vielä viimeisen kerran Koskelan murhan oikeudenkäynnissä

Helsingin Koskelan henkirikoksen oikeudenkäynnissä vastaanotetaan tänään osapuolten loppulausunnot. Kolmen teon aikaan 16-vuotiaan pojan syytetään murhanneen ikätoverinsa joulukuussa Koskelan sairaala-alueella.

Syyttäjän mukaan väkivalta kesti useita tunteja ja sisälsi nöyryyttäviä piirteitä. Syytetyt olivat ennen tekoa viestineet keskenään aikeista juottaa uhri humalaan ja satuttaa tätä.

– Pääasia et (uhria) sattuu, toinen uhrin pidempiaikaisista tuttavista oli viestittänyt.

Teon motiivi ei ole selvinnyt, mikä on yksi syy sille, että syyttäjät vaativat syytetyille mielentilatutkimusta.

Yksi syytetyistä, uhriin vasta samana syksynä tutustunut poika sanoi poliisikuulustelussa, ettei tarkalleen tiedä, miksi kohdisti uhriin väkivaltaa.

– Tunsin raivoa, vihastusta ja myös epätoivoa. Ne lyönnit oli mielestäni sellaisia epätoivoisia lyöntejä, en osaa sinänsä enempää selittää tunteitani tilanteessa, poika sanoi kuulustelussa.

Hän arveli, että väkivalta liittyi hyväksynnän hakemiseen kahdelta muulta syytetyltä.

Syytetyt kiistävät murhasyytteen. Kaksi syytetyistä myöntää teon törkeänä pahoinpitelynä ja törkeänä kuolemantuottamuksena. Kolmas poika katsoo syyllistyneensä pahoinpitelyyn.

"Tää ei pilaa meiän kummankaan elämää"

Kohdistettuaan väkivaltaa uhriin tuntien ajan kolmikko lähti ja jätti tämän makaamaan maahan. Kuulustelujen mukaan ennen lähtöä pojat tarkistivat uhrin olevan elossa.

Lauantaina, tekoa seuraavana päivänä uhrin pidempään tuntenut kaksikko kävi uhrin luona, mutta he eivät edelleenkään ilmoittaneet tapahtuneesta. Sen sijaan he siivosivat paikalta kaljatölkkejä. Illalla he viestittelivät toisilleen ja tsemppasivat toisiaan.

– Jep, me selvitään tästä uskot tai et. Tää ei pilaa meiän kummankaan elämää, toinen viestitti.

Uhrin löysi maanantaina aamuseitsemän aikaan paikalle töihin tullut rakennustyöntekijä. Maanantaiaamuna hätäkeskus oli saanut puhelun myös toisen, uhrin pidempään tunteneen syytetyn äidiltä.

Noin kello kymmenen aikaan poliisi soitti äidille takaisin. Äiti sanoi hänen poikansa kertoneen kaveriinsa perjantaina Koskelan sairaala-alueella kohdistuneesta pahoinpitelystä. Kertomuksen mukaan pahoinpitelijä oli kolmas syytetty.

Uhrin pidempään tunteneet pojat olivat ensin tutkinnassa todistajan asemassa, mutta hyvin pian heitäkin alettiin pitää epäiltyinä tekijöinä.

Väkivaltaa jo aiemmin

Uhriin kohdistettiin syyttäjän mukaan väkivaltaa jo ennen henkirikosta kolmella kerralla marraskuussa. Syytetyt leikkivät henkirikoksen tapahtumapaikalla "rankaisuleikkiä", jossa uhria syyttäjän mukaan pahoinpideltiin esimerkiksi sillä verukkeella, että tämä metelöi tai läikytti kaljaa.

Syyttäjä ja uhrin omaisia edustava oikeusavustaja katsovat, että uhri oli alisteisessa asemassa syytettyihin nähden. Uhri oli luonteeltaan kiltti, luottavainen ja hiljainen. Poliisi on aiemmin kertonut uhrin huoltajien suostumuksella, että surmattu poika oli lastensuojelun asiakas ja hänet oli sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle.