Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustaja Juhana Vartiainen pyrkii kokoomuksen pormestariehdokkaaksi talouskärjellä – pitää keskustelua puolueen jakolinjoista käsittämättömänä

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen pyrkii puolueen pormestariehdokkaaksi Helsingissä.

– Vaikka olen lähtenyt politiikkaan parantamaan valtakunnan taloutta, olen kuitenkin tietoinen siitä, että nykyaikainen talouskasvu on kaupunkien kasvua. Helsingin menestyminen on siksi kriittistä koko Suomen menestyksen kannalta, Vartiainen sanoo STT:lle.

– Sellaiset kansakunnat pärjäävät, joissa on vahvoja yliopistokaupunkeja, jotka houkuttelevat nuoria, liikkuvaisia, osaavia ikäluokkia maahan opiskelemaan ja töihin, hän täydentää.

Vartiainen nostaa kaupungin tuleviksi haasteiksi koronaepidemian vaikutuksista selviytymisen ja sopeutumisen sote-uudistukseen. Hänen mukaansa Helsingin kokoomuksen on tärkeää pitää kiinni siitä, ettei kaupungin veroäyri nouse kohtuuttomasti.

Somen identiteettimittelö ei "hirveästi kiinnosta"

Kokoomuksen pormestariehdokkaaksi valittu Kirsi Piha ilmoitti viikonloppuna vetäytyvänsä Helsingin kuntavaali- ja pormestariehdokkuudesta. Piha viittasi luopumispäätöksessään puolueen sisäisiin jakolinjoihin.

Vartiainen kertoo pitävänsä keskustelua kokoomuksen sisäisistä jakolinjoista käsittämättömänä.

– En näe, että tällainen arvonokittelu liittyisi mihinkään ajankohtaiseen poliittiseen kysymykseen. Tämä on puhdasta identiteettimittelöä somen pohjalta, eikä se suoraan sanottuna minua hirveästi kiinnosta.

Vartiaisen mukaan kokoomuksessa kannatetaan aika yksimielisesti työperäistä maahanmuuttoa, mutta humanitaariseen maahanmuuttoon liittyen sen sijaan voisi olla painotuseroja.

Hänen mukaansa puolueessa kuitenkin kannatetaan yhteisesti sosiaaliturvan ja työmarkkinoiden uudistuksia, joilla edistettäisiin turvapaikanhakijoiden integraatiota työmarkkinoille.

– Suhtaudun myönteisesti siihen, että Suomeen otetaan turvapaikanhakijoita, mutta Suomella ei ole kansakuntana tällä hetkellä kykyä ottaa ihmisiä vastaan, koska niin suuri osa heistä jää työelämän ulkopuolelle ja elämään tulonsiirroilla, Vartiainen sanoo.

Aiemmin kisannut Rydman tukee Vartiaista

Jos Helsingin kaupunginvaltuusto kuntavaalien jälkeen valitsisi Vartiaisen kaupungin pormestariksi, Vartiainen jättäisi eronpyyntönsä eduskunnalle.

– Jos tulisin valituksi pormestariksi, se olisi päätoiminen johtamishomma.

Tässä tilanteessa Vartiaisen tilalle eduskuntaan nousisi Atte Kaleva. Mediassa Kirsi Pihan on tulkittu viitanneen jakolinjoista puhuessaan myös Kalevaan. Helsingin Sanomien mukaan puolueen eri laidoille sijoittuvat Piha ja Kaleva arvostelivat toisiaan sekä julkisesti Twitterissä että puolueen sisäisillä foorumeilla ennen Pihan vetäytymistä.

Helsingin kokoomuksen ylimääräinen piirikokous nimeää pormestariehdokkaan ensi maanantaina. Kokoomuksen sisäiseen pormestarikisaan ilmoittautui eilen toimitusjohtaja ja rauhanneuvottelija Juha Christensen.

Alun perin Pihan kanssa ehdokkuutta tavoitteli puolueen kansanedustaja Wille Rydman. Hän on sanonut tällä kertaa tukevansa Vartiaista.

Vartiainen kertoi ehdokkuudestaan ensimmäiseksi Helsingin Sanomille .

"Uskon, että minulla on valmiuksia"

Vuonna 2015 eduskuntaan noussut 62-vuotias Vartiainen on oppiarvoltaan valtiotieteiden tohtori. Ennen uraansa kansanedustajana hän toimi ekonomistina ja tutkijana. Johtajakokemusta Vartiaisella on tutkimuslaitoksista Suomessa ja Ruotsissa. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajan tehtävää hän hoiti vuosina 2012–2015.

– Uskon, että minulla sellaisia valmiuksia on. En muuten tällaista miettisikään, Vartiainen pohti pormestarin tehtävään vaadittua johtamiskykyään eilen STT:lle.

Vartiainen oli vuosikymmeniä SDP:n jäsen, mutta kansanedustajan uransa hän on tehnyt kokoomuksen riveissä. Hän on sanonut olevansa arvomaailmaltaan sosiaalidemokraattinen, mutta perusteli siirtymistään kokoomukseen sillä, että Pohjoismaissa maltilliset oikeistopuolueet ovat hänen mielestään parhaiten onnistuneet edistämään hyvinvointivaltiota ja markkinataloutta.

Kohuja rikkaruohoista ja kotihoidontuesta

VATTin ylijohtajana Vartiaisen sanomiset nousivat puheenaiheeksi useammankin kerran.

Keväällä 2012 Vartiainen esitti työllisyyskeinoksi kotihoidontuen lyhentämistä. Helsingin Sanomien haastattelussa Vartiainen kysyi, että pitääkö "ihanaa velttoilua" rahoittaa verorahoilla jopa kolme vuotta. Vartiainen pyysi lausuntoaan myöhemmin anteeksi.

Loppuvuodesta 2014 Vartiainen tviittasi työllisyyskeskusteluissa käytetyistä argumenteista. Tviitti tulkittiin siten, että Vartiainen olisi rinnastanut työttömät rikkaruohoihin. Vartiainen selvensi jälkikäteen ajattelukulkuaan Suomen Kuvalehden blogikirjoituksessa , jossa tähdensi, ettei viestin tarkoitus ollut halveksia tai loukata ketään.

Rikkaruohovertaus kuitenkin jäi ainakin SDP:n Antti Rinteen mieleen. Vuoden 2015 eduskuntavaalien edellä SDP:n puheenjohtajana toiminut Rinne sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa , että työttömien kutsuminen rikkaruohoiksi esti Vartiaisen ehdokkuuden puolueen listoilla.