Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Armeniassa tuhannet osoittivat tukeaan pääministeri Pashinjanille, joka on joutunut kritiikin kohteeksi Vuoristo-Karabahin lyhyen sodan vuoksi

Armeniassa yli 20 000 ihmistä saapui pääkaupungissa Jerevanissa sijaitsevalle Tasavallan aukiolle osoittamaan tukeaan viime aikoina kovan kritiikin kohteeksi joutuneelle pääministeri Nikol Pashinjanille.

Sekä Vuoristo-Karabahin viimevuotisen sodan vuoksi kritisoidun Pashinjanin kannattajat että hänen vastustajansa ovat osoittaneet tänään mieltään Jerevanissa. Oppositio on viime päivinä järjestänyt mielenosoituksia, joissa on vaadittu Pashinjanin eroa.

Pashinjan kertoi maanantaina kannattajilleen olevansa valmis pitämään aikaistetut vaalit poliittisen kriisin päättämiseksi.

– Jos parlamentin oppositio suostuu aikaistettuihin vaaleihin, me suostumme aikaistettuihin vaaleihin, Pashinjan kertoi lippuja heiluttavalle väkijoukolle.

– Mennään vaaliuurnille ja katsotaan kenen eroa ihmiset vaativat, hän jatkoi.

Pääministeri myönsi maanantaina tehneensä virheitä ja pyysi anteeksiantoa, mutta tuomitsi "demokratiaa sabotoivat".

– Vain kansa voi päättää, kuka pysyy vallassa, sanoi Pashinjan ja lisäsi vanhojen kilpailijoidensa yrittävän sabotoida hallitusta.

Pashinjan kehotti kannattajiaan kokoontumaan maanantaina paikallista aikaa alkuillasta pääkaupungissa sijaitsevalle Tasavallan aukiolle.

Maanantai on kuolemaan johtaneiden mielenosoitusten vuosipäivä. Kymmenen ihmistä sai surmansa vuonna 2008 maaliskuun ensimmäisenä päivänä sen jälkeen, kun mellakkapoliisi oli hajottanut tuhansien mielenosoittajien joukon. Mielenosoittajat olivat lähteneet kaduille haastamaan presidentinvaalien tulosta.

Pääministeri valmis aikaistettuihin vaaleihin

Maanantaiseen mielenosoitukseen osallistunut 59-vuotias Narine Garibyan kertoi uutistoimisto AFP:lle, etteivät Pashinjanin kannattajat halua samojen vanhojen johtajien palaavan.

– Me valitsimme Pashinjanin ja me luotamme häneen, Garibyan sanoi.

– Hän ei ole syypää siihen, mitä sodan kanssa tapahtui. Me olemme kaikki syyllisiä, koska me olimme hiljaa kaikki ne vuodet, kun vanhat johtajat ryöväsivät maan ja laiminlöivät armeijaa, hän jatkoi.

Oppositio kutsui oman mielenilmauksensa koolle niin ikään maanantaina toisaalle Jerevanissa. Hallitusta vastustavat mielenosoittajat ovat pystyttäneet Pashinjanin torstaisten vallankaappaussyytösten jälkeen protestileirin maan parlamentin eteen.

Pashinjan syytti viime viikolla maan armeijaa vallankaappausyrityksestä. Hän vaati upseereita tottelemaan kansaa puheessa kannattajilleen.

Pieni ryhmä opposition kannattajia oli tunkeutunut aiemmin tänään hallintorakennukseen ja osoittanut mieltään sen sisällä. Poliisin kerrotaan seuranneen tapahtumia vierestä ja mielenosoittajien poistuneen lopulta paikalta ilmaan sen suurempaa hämminkiä.

Hallituksen vastustajat leiriytyneet parlamentin eteen

Pääosin symbolista valtaa käyttävä presidentti Armen Sarkisian oli kehottanut kiistan osapuolia itsehillintään..

Sarkisianista on tullut poliittisen kriisin keskeinen hahmo sen jälkeen, kun hän ilmoitti, ettei tue pääesikunnan päällikön Onik Gasparjanin erottamista. Pashinjan oli tätä ennen määrännyt Gasparjanin erotettavaksi ja lähettänyt pyynnön päällikön erosta presidentille.

Armeija ei ole nähtävästi ryhtynyt toimiin pääministeriä vastaan huolimatta tämän vallankaappauspuheista.

Pääministeri Pashinjania on arvosteltu kiihkeästi sen jälkeen, kun hän allekirjoitti viime vuonna tulitaukosopimuksen, joka lopetti Armenian ja Azerbaidzhanin välisen lyhyen sodan Vuoristo-Karabahissa.

Venäjän välittämän tulitaukosopimuksen mukaan Armenia suostui luovuttamaan Azerbaidzhanille kolme Vuoristo-Karabahin aluetta. Lisäksi Azerbaidzhan sai pitää taisteluissa valloittamansa neljä aluetta.

Tätä pidettiin Armeniassa kansallisena nöyryytyksenä, vaikkei Armenialla Pashinjanin mukaan ollut muita mahdollisuuksia välttää vielä pahempaa verilöylyä.

Tulitauko Armenian ja Azerbaidzhanin välillä alkoi marraskuussa. Taisteluissa kuoli yli 6 000 ihmistä.