Ranskan ex-presidentti Sarkozylle vankilatuomio korruptiosta – ei silti joutune vankilaan

Ranskan ex-presidentti Nicolas Sarkozy on saanut yhteensä kolmen vuoden tuomion korruptiosta. Tuomiosta kaksi vuotta on ehdollista.

Koska ehdoton tuomio jäi vuoden mittaiseksi, Sarkozy ei todennäköisesti joudu menemään vankilaan. Ranskassa vain yli kahden vuoden mittaiset rangaistukset kärsitään yleensä vankilassa.

Sarkozytä syytetään siitä, että hän lupasi järjestää maan vetoomustuomioistuimen tuomarille Gilbert Azibertille hyvän työpaikan Monacosta, jos tämä hankkisi Sarkozylle tietoja ex-presidenttiä koskevasta rikostutkinnasta. Tutkinta liittyi epäilyihin, joiden mukaan Sarkozy olisi vastaanottanut laitonta tukea vaalikampanjassaan vuonna 2007 L'Oreal -kosmetiikkajätin perijättäreltä Liliane Bettencourtilta.

Jutun todisteena ovat nauhoitukset puheluista, joita Sarkozy kävi asianajajansa Thierry Herzogin kanssa. Puhelimet määrättiin kuunteluun tutkinnassa, jossa yritettiin selvittää Sarkozyn mahdollisesti Libyasta saamaa vaalikampanjarahoitusta.

Myös asianajaja Herzog oli syytettynä oikeudenkäynnissä.

Syyttäjät olivat esittäneet, että Sarkozy saisi neljän vuoden vankeustuomion, josta hän istuisi vähintään kaksi. Samaa tuomiota he olivat vaatineet myös niin ikään maanantaina tuomituille Herzogille ja Azibertille.

Sarkozy valittaa tuomiosta

Sarkozy on tuomion antamisen jälkeen vapaalla jalalla, eikä hänestä ole annettu pidätysmääräystä. Hänestä on kuitenkin vireillä myös lukuisia muita korruptiotutkintoja.

Ex-presidentti oli kamppaillut vuosia häneen kohdistuvien epäilyjen kumoamiseksi. Maanantainen tuomio todennäköisesti vaikeuttaa mahdollisia pyrkimyksiä palata politiikan etulinjaan. Sarkozy on tällaiset aikeet kieltänyt, mutta monet hänen kannattajistaan ovat ajaneet asiaa vuoden 2022 presidentinvaalien alla.

Sarkozyn asianajaja Jacqueline Laffont kertoi asiakkaansa aikovan valittaa maanantaisesta tuomiosta. Laffont kuvaili tuomioistuimen päätöksen olleen äärimmäisen ankara ja täysin perusteeton. Hän kertoi Sarkozyn olevan tuomion jälkimainingeissa rauhallisin mielin, mutta jatkavansa päättäväisesti syyttömyytensä todistamista.

Ex-presidentin vaimo, laulaja ja entinen supermalli Carla Bruni kuvaili Instagramissa oikeudenkäyntiä "älyttömäksi noitavainoksi". Lisäksi Bruni kirjoitti taistelun jatkuvan ja "totuuden tulevan esille".

Sarkozyn lisäksi ainoastaan yksi Ranskan presidenteistä on saanut tuomion korruptiosta. Maata vuosina 1995–2007 presidenttinä luotsannut Jacques Chirac sai kaksi vuotta ehdollista, koska oli luonut Pariisin pormestarina ollessaan valetyöpaikkoja kaupungintalolle rahoittaakseen puoluettaan.

Tänään tuomitun ex-presidentin poliittinen oppi-isä Chirac ei osallistunut omaan oikeudenkäyntiinsä vuonna 2011 terveysongelmien vuoksi. Chirac kuoli vuonna 2019.

Mainos: Kymen Sanomat

Mainos: Etelä-Suomen Puumarket

Mainos: Etelä-Suomen Puumarket

Tarvetta terassitarvikkeille? Tältä yrittäjäkaksikolta löytyy!

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka