Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen Juhana Vartiainen kertoo huomenna, pyrkiikö hän pormestariehdokkaaksi – rauhanneuvottelija Juha Christensen ilmoittautui kisaan

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen kertoo STT:lle ilmoittavansa huomenna, aikooko hän pyrkiä puolueensa pormestariehdokkaaksi Helsingissä. Vartiaisen mukaan pormestarin tehtävä tarkoittaisi suurta henkilökohtaisen elämän muutosta, ja hän haluaa punnita asiaa vielä päivän ajan.

Kokoomuksen pormestarikuviot menivät viikonloppuna uusiksi, kun pormestariehdokas Kirsi Piha ilmoitti vetäytyvänsä Helsingin kuntavaali- ja pormestariehdokkuudesta. Piha viittasi luopumispäätöksessään puolueen sisäisiin jakolinjoihin.

Vartiainen luonnehtii tulevansa mainiosti toimeen puolueen muiden Helsingin-ehdokkaiden kanssa, eivätkä puolueen ehdokkaiden aatteelliset erot aiheuta estettä tehtävään pyrkimiselle.

– Moni puhuu siitä, että yhteiskunnan täytyy olla suvaitsevainen ja moniarvoinen. Käytännössä kuitenkin aika harva näyttää pitävän siitä tosiasiasta, että lähipiirissä tai omassa liikkeessä on eri tavalla ajattelevia. Minä ainakin arvostan sitä ja pidän siitä, että ollaan eri mieltä, Vartiainen sanoo.

Myös Aasia-konkari pyrkii pormestariehdokkaaksi

Kokoomuksen sisäiseen pormestarikisaan ilmoittautui tänään myös toimitusjohtaja ja rauhanneuvottelija Juha Christensen. Pitkään Kaakkois-Aasiassa toiminut Christensen oli esimerkiksi vuonna 2005 alkaneiden Acehin rauhanneuvotteluiden valmistelijana ja neuvottelijana yhdessä presidentti Martti Ahtisaaren kanssa.

Christensen on ollut kuntapolitiikassa mukana aiemmin Lahdessa, jossa hän on edustanut vihreitä ja kristillisdemokraatteja. Helsingin valtuustoon hän päätti pyrkiä jo viime vuoden lopulla, mutta päätös pormestariehdokkuudesta otti pidempään.

– Tätä on mietitty usean kuukauden ajan. Viimeaikaiset muutokset antoivat lopullisen kimmokkeen siihen, Christensen sanoo STT:lle.

Hän toivoo, että kokoomuksen piirikokous voisi valita pormestariehdokkaan useamman kandidaatin joukosta.

– Demokratian kannalta on hyvä, että erityyppisiä vaihtoehtoja on valittavana, hän sanoo.

Helsingin kokoomuksen ylimääräinen piirikokous nimeää pormestariehdokkaan ensi maanantaina.