Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Kulttuurirahaston 35 000 euron palkinnot akateemikko Kaisa Häkkiselle, viulupedagogi Mauno Järvelälle ja kuvataiteilija Kuutti Lavoselle

Suomen Kulttuurirahasto on jakanut 35 000 euron arvoiset suurpalkinnot kolmelle ihmiselle. Merkittävien kulttuuritekojen perusteella jaettavan palkinnon saivat akateemikko Kaisa Häkkinen, viulupedagogi Mauno Järvelä ja kuvataiteilija Kuutti Lavonen.

Kaisa Häkkinen on tehnyt akateemisen uran kielitieteen, fennistiikan ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen alalla. Kulttuurirahaston palkinnon hän sai "kielen kerrosten kuorinnasta, sanojen selityksistä".

Häkkinen on muun muassa kirjoittanut monien yliopisto-opintojen pääsykoekirjana usein käytetyn Kielitieteen perusteet -kirjan. Häkkinen sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2005, minkä lisäksi professoriliitto valitsi hänet Vuoden professoriksi 2007. Akateemikoksi Häkkinen nimitettiin marraskuussa 2020.

Pelimanni ja viulupedagogi Mauno Järvelällä on ollut ratkaiseva rooli pelimannimusiikin säilymiselle ja suomalaisen nykykansanmusiikin kasvulle. Kulttuurirahasto kertoo myöntäneensä palkinnon "perinteen pelastajalle, iloisen soiton opettajalle".

Järvelä on urallaan muun muassa uudistanut lasten ja nuorten musiikkiharrastustoimintaa sekä onnistunut säilyttämään kaustislaisen viulunsoittoperinteen, joka on matkalla Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Kuutti Lavonen on taidemaalari, taidegraafikko, valokuvataiteilija, professori ja runoilija. Hänet palkitaan "pyhyyden taiteesta, ihmisyyden kuvaamisesta".

Lavonen on muun muassa toiminut Kuvataideakatemian taidegrafiikan professorina sekä Helsingin kivipainon perustajana. Hänen merkittävimpiin teoksiinsa kuuluvat koristelu- ja maalaustyöt Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa yhdessä Osmo Rauhalan kanssa, mistä heidät palkittiin Kirkon Kulttuuripalkinnolla vuonna 2009.

Suomen Kulttuurirahasto on yksityinen säätiö. Se myöntää apurahoja tieteen, taiteen ja kulttuurielämän eri aloilla toimiville ihmisille ja yhteisöille.