Rokotusjärjestyksen muuttaminen on mahdollista, Henriksson sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa.
Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan päätös kuntavaalien mahdollisesta siirtämisestä pitäisi tehdä ensi viikolla.
– Katson, että ensi viikon aikana meidän pitäisi saada päätös aikaiseksi, Henriksson sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa.
Henrikssonin mukaan kynnys vaalien siirtämiselle on erittäin korkea, vaikka koronavirustilanne onkin heikentynyt viime viikkoina merkittävästi.
– Tapahtuipa maassa melkein mitä tahansa, niin demokratian pitää aina toimia. Sen takia hallitus ja oikeusministeriö yhdessä THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) kanssa ovat tehneet valtavasti töitä sen eteen, että voimme turvata terveysturvalliset vaalit. Siinä on edetty hyvin.
Henriksson kokousti perjantaina pitkään puoluesihteereiden kanssa, mutta päätöstä suuntaan tai toiseen ei tehty.
Vaikka kuntavaalit järjestettäisiin, äänestysprosentin lasku edellisiin kuntavaaleihin verrattuna on Henrikssonin mielestä mahdollista. Edellisissä kuntavaaleissa äänestysprosentti oli 58,8.
Mikäli vaalit järjestetään ajallaan, Henrikssonin mielestä kotiäänestyksessä parissa töitä tekevien vaalivirkailijoiden olisi hyvä saada koronavirusrokote ennen vaaleja.
– Päätöstä tästä ei kuitenkaan vielä ole. Tämä asia on sosiaali- ja terveysministeriössä pohdinnassa.
Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd) sanoi viime viikolla Helsingin Sanomille, että viranomaisten voisi olla hyvä miettiä uudelleen nykyistä rokotusjärjestystä.
– Pitäisikö rokotusjärjestyksessä näkyä tautitilanteen epidemiologiset perusteet niin, että rokotuksia keskitettäisiin enemmän alueille, joissa asutaan tiiviisti ja missä ihmiset kulkevat rajojen yli, Rinne kysyi HS:n haastattelussa.
Oikeusministeri Henrikssonin mukaan rokotejärjestyksen muuttaminen esimerkiksi alueellisin tautitilanneperustein on mahdollista.
– Ei sitä voi sulkea pois, hän sanoi lauantaina Ykkösaamun haastattelussa.
– Tärkeintä on se, että ensin rokotetaan yli 70-vuotiaat ikäihmiset ja riskiryhmiin kuuluvat. Sen jälkeen olisi hyvä pohtia sitä, mikä olisi (rokotusjärjestyksen suhteen) viisasta.