Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Vallilan taposta ja törkeästä ryöstöstä yli 9 vuotta vankeutta 16-vuotiaalle

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tiistaina 16-vuotiaan pojan yhdeksän vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen niin sanotusta Vallilan taposta. Käräjäoikeuden mukaan hän syyllistyi nuorena henkilönä tappoon ja törkeään ryöstöön sekä toiseen, aiemmin tapahtuneeseen ryöstöön.

Toinen 16-vuotias poika tuomittiin neljän ja puolen vuoden vankeuteen törkeästä ryöstöstä ja avunannosta tappoon nuorena henkilönä.

Lokakuun lopussa 2020 tapahtuneessa puukotuksessa kuoli vuonna 2001 syntynyt mies. Häneen osui parikymmentä puukoniskua. Hänet vietiin ambulanssilla sairaalaan, missä hän kuoli.

Tuomitut olivat sopineet rikoksen uhrin kanssa tapaamisen, jossa oli tarkoitus tehdä huumekauppoja. Käräjäoikeuden mukaan suunnitelmana oli alun alkaenkin ryöstö eikä huumeiden osto. Väkivalta loppui vasta sitten, kun uhrilta oli saatu viedyksi laukku.

Toinen myönsi, toinen kiisti

Kumpikaan taposta ja törkeästä ryöstöstä tuomituista ei halunnut tulla kuulluksi oikeudessa. Taposta tuomittu nuori myönsi poliisitutkinnassa syyllistyneensä tappoon. Avunannosta tuomittu kiisti syyllistyneensä tappoon tai avunantoon siihen. Hän kiisti myös tienneensä, että toisella nuorella oli puukko mukanaan.

Nuoret tiesivät toisensa entuudestaan, mutta eivät tunteneet toisiaan hyvin, todetaan tuomiossa. He tapasivat sattumalta Helsingin rautatieasemalla.

Tuomitut määrättiin yhteisvastuullisesti maksamaan 11 000 euron korvaukset surmatun äidille ja 7 000 euron korvaukset surmatun isälle.

Kolmannen nuoren käräjäoikeus tuomitsi puolen vuoden ehdolliseen vankeustuomioon ryöstöstä nuorena henkilönä. Tuomion mukaan hän syyllistyi taposta tuomitun pojan kanssa toukokuussa tehtyyn ryöstöön.

Taposta tuomittua nuorta vastaan on vireillä syytteitä myös aiemmin lokakuussa tehdyistä muista rikoksista, muun muassa tapon yrityksestä. Näitä syytteitä on määrä käsitellä Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

STT ei julkaise tuomittujen nimiä, koska he ovat alaikäisiä.