Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja luovutti Sipilän tönäisyvideon julkisuuteen – pääsihteeri kuvailee tapausta poikkeukselliseksi

Median kautta julkisuuteen päätyneet videot, joissa näkyy kansanedustaja Juha Sipilään (kesk.) kohdistunut kimppuun käyminen, ovat eduskunnan turvavalvontakameroista. Asia käy ilmi eduskunnan selvityksestä.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola on omassa selvityksessään todennut luovuttaneensa kameratallenteet medialle.

Sipilä oli 7. tammikuuta ylittämässä tietä Eduskuntatalon lähistöllä, kun vastaantulija kävi hänen kimppuunsa. Poliisi tutkii asiaa epäiltynä pahoinpitelynä. Väkivallanteolle ei esitutkinnassa selvinnyt mitään erityistä syytä.

Sipilä on kertonut, että hänen kimppuunsa käytiin nyrkein. Savola on julkisuudessa kuvaillut tapahtunutta tönäisyksi.

MTV:n uutiset julkaisi verkkosivuillaan videon tapahtuneesta tammikuun puolivälissä. Savola kertoi omassa selvityksessään päätyneensä luovuttamaan pyydetyt tallenteet, koska saattoi tiedot julkistamalla hälventää epätietoisuutta siitä, ettei kyse ollut hyökkäyksestä demokratiaa tai eduskuntaa kohtaan vaan yksittäisestä tapahtumasta.

Lisäksi tietojen luovuttaminen ei hänestä vaarantanut eduskunnan turvallisuusjärjestelmää, koska on yleisessä tiedossa, että eduskunnassa ja sen lähiympäristössä on käytössä kameravalvonta.

Kaksi lähekkäistä vuotoa "sattumaa"

Eduskunnan selvityksen mukaan sen valvontakamerakuva on lähtökohtaisesti salassa pidettävää. Pääsihteeri Maija-Leena Paavola kuvailee vuotoa poikkeukselliseksi.

– Se on aika poikkeuksellista, ja pidän sitä aika vakavanakin, että tällaista lähtökohtaisesti salassa pidettävää tietoa vuodetaan täältä ulos, Paavola sanoo STT:lle.

Joulukuussa kerrottiin vuodoista eduskunnan perustuslakivaliokunnasta ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkarikosepäilyn käsittelyn aikaan. Paavola ei näe kahdella vuodolla yhteyttä toisiinsa ja toivoo, ettei kyse ole laajemmasta toimintakulttuurin muutoksesta eduskunnassa.

– Tämä on ihan sattumaa, että nämä tapaukset sattuvat näin lähekkäin. Uskoisin, että nämä vuodot ovat kuitenkin poikkeuksellisia.

Eduskunnan kansliatoimikunta kokoontuu lähiaikoina käsittelemään vuotoa. Alustavan tiedon mukaan kokous voi olla ensi viikon torstaina, mutta ajankohtaa ei ole Paavolan mukaan vielä vahvistettu.

Paavolan mukaan tapahtuneen johdosta eduskunnan toimintatapoihin kiinnitetään huomiota. Savolan saamiin mahdollisiin seuraamuksiin hän ei ota kantaa.

– Ensin asianomaiselle Savolalle pitää antaa tieto mahdollisista seuraamuksista ennen kuin julkisuudessa lähdetään niitä arvioimaan.