Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vuoden 2020 jälkeen moni haluaa nostaa keskarit ilmaan ja huutaa" – Blind Channel lähtee voittamaan Euroviisut

Keskisormet pystyyn, vimmaista rock-energiaa ja pyrotekniikkaa – Suomen euroviisuedustajaksi kruunattu rock-yhtye Blind Channel kertoo aina olleensa show-bändi.

– Meidän eka toive oli, että lisää tulta. Pommit paukkuu. Semmoinen tietty kuolemanpelko tekee hyvää tuollaisessa tilanteessa, laulaja Niko Vilhelm kertoo yhtyeen lavashow'sta STT:lle.

Blind Channel otti murskavoiton lauantaina järjestetyssä Uuden Musiikin Kilpailussa (UMK), jossa seitsemän ehdokasta kisasi viisuedustajan paikasta. Keskisormien ylös nostamiseen kehottava kappale Dark Side oli sekä kansainvälisen raadin että yleisön suosikki ja sai ylivoimaiset 551 pistettä. Suurin painoarvo oli yleisöllä, sillä 75 prosenttia tuloksesta muodostui yleisön äänistä.

Kuusihenkisen bändin laulajat Vilhelm ja Joel Hokka arvelevat, että heidän sanomansa puhuttelee suomalaisia ja että rock-musiikki on suomalaisten dna:ssa. Lisäksi huutaminen keskisormet ilmassa on voinut tuntua koronavuoden jälkeen hyvältä.

– Vuoden 2020 jälkeen aika moni ihminen kokee niin, että ne haluaa nostaa keskarit ilmaan ja huutaa. Me todistettiin se, että jengillä on se fiilis. Se on nimenomaan sitä "dark sideä". Jos auringonnousua ei näy missään, niin pidetään bileet sitten pimeässä, Vilhelm sanoo.

UMK keräsi lauantaina ennätysyleisön, kun Ylellä esitettyä lähetystä katsoi yhteensä 1,7 miljoonaa suomalaista. Viime vuonna finaalia seurasi 1,5 miljoonaa katsojaa.

Euroviisut järjestetään Hollannin Rotterdamissa toukokuussa. Kilpailun järjestämistapa ratkeaa myöhemmin koronatilanteen mukaan. Viimevuotiset viisut peruttiin koronapandemian takia.

Altavastaajista ennakkosuosikeiksi

Toiseksi eniten ääniä UMK-finaalissa sai Teflon Brothers x Pandora kappaleella I Love You. Suomalaisen rap-yhtyeen ja ruotsalaisen eurodance-tähden kokoonpano jäi kuitenkin 180 pisteellään selvästi voittajan taakse.

Vuonna 2013 perustettu oululaislähtöinen Blind Channel lähti kisaan suurelle yleisölle tuntemattomana nimenä, mutta nousi Teflon Brothersien rinnalle ennakkosuosikin asemaan. Silti valtava äänimäärä yllätti yhtyeen.

– Kelasin, että ollaan tosi altavastaajia verrattuna mainstream-popartisteihin, mutta noustiin altavastaajista ennakkosuosikiksi ja siitä murskavoittajaksi, Hokka sanoo.

UMK:hon kilpailuhenkinen bändi lähti alusta asti voittamaan. Kansainvälistä läpimurtoa tavoitteleva bändi näkee Euroviisut ponnahduspaikkana, mutta sielläkin tavoitteena on voitto.

– Me lähdetään toukokuussa voittamaan Euroviisut. Se on meidän fiilis kaikessa. Se ei sovi meille, että me lähdetään sinne niin, että pidetään hauskaa ja kaikilla on kivaa. Me mennään niin, että me voitetaan, Vilhelm sanoo.

Hokka uskoo, että jos voitto jää saavuttamatta, sijoitus on kuitenkin kymmenen parhaan joukossa. Yhtye on keikkaillut yli kymmenessä maassa, ja heillä on valmiiksi faneja Euroopassa.

– Tuollaiselle musalle on niin helvetisti kuuntelijoita Euroopassa, ja me tehdään se niin maailmanluokan hyvin ja meillä on maailman parhaita tyyppejä tekemässä sitä, Hokka sanoo.

Islannin vuoden 2019 edustaja oli yksi syy lähteä UMK:hon

Euroviisuissa yhtyeen tavoitteena on saada paljon näkyvyyttä ja samalla tuoda raskaampaa musiikkia suuren yleisön kuultavaksi.

Viisuihin Blind Channelin inspiraationa on toiminut Islannin viisuedustaja vuodelta 2019. Tekno-punkrock-yhtye Hatari kohahdutti viisuissa epätyypillisellä kappaleellaan sekä BDSM-estetiikalla, ja heidän poliittinen kappaleensa Hatrid mun sigra nousi finaalissa 10. sijalle.

Hatari oli bändille yksi syy, miksi he alun perin hakivat mukaan UMK:hon, Hokka kertoo.

– Se oli merkki siitä, että sinne voi mennä statement-ajatukselle. Me ei mennä sinne niin sanotusti lämpimillä arvoilla, vaan me mennään "statementtaamaan" sellaista ajatusmaailmaa, mitä me edustetaan. Meillä se konkretisoituu siihen käsimerkkiin, joka saattaa vaikuttaa naiivilta teinipoikamaiselta uholta.

Hokan mukaan Dark Side -kappaleessa on kuitenkin kyse paljon isommista asioista.

– Täällä maailmassa on paljon ihmisiä, jotka tuntee ulkopuolisuuden tunnetta, ja ne on tuolla yksin jossain pimeässä ahdistuneena. Me halutaan kerätä se jengi yhteen ja pitää niiden kanssa bileet, Hokka tiivistää.

Viisuissa bändi aikoo erottua muista rock-yhtyeistä yksinkertaisesti sillä, että he ovat parempia kuin muut. Heti maanantaina alkaa ammattiurheilijamainen valmistautuminen toukokuun kisaan.

"Suomiräpin kruunu saattaa siirtyä muualle"

Suomessa Blind Channel on aiemmin tunnettu lähinnä rock-piireissä, ja vuonna 2018 se oli Emma-ehdokkaana Vuoden rock -kategoriassa. Hokka arvelee, että nyt aika on kypsä raskaammalle englanninkieliselle musiikille.

– Ollaan uuden äärellä ja valta on vaihtumassa. Suomiräpin tietynlainen kruunu saattaa siirtyä hetkeksi jonnekin muualle. Tää on hedelmällinen maaperä meidän tyyliselle musiikille, Hokka sanoo.

Hokka kertoo Blind Channelin tähtäävän kansainvälisille markkinoille samaan tapaan kuin suomalaisbändit Him ja The Rasmus 2000-luvulla. Millenium-aika onkin jälleen trendikästä, ja Blind Channelin tyylistä voi kuulla vivahteita esimerkiksi 2000-luvun alun nu metal -yhtyeestä Linkin Parkista.

Nostalgisuus voi olla osa bändin suosiota, Hokka ja Vilhelm toteavat.

– Meillä on momentum käynnissä. Pitää takoa, kun rauta on kuumaa. Siitä asti kun aloitettiin, me ollaan sanottu, että rock-musa tulee takaisin, venatkaa vaan. Me ollaan venattu, ja nyt se on täällä, Vilhelm sanoo.