Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Postin paketti- ja verkkokauppa rikkoi kaikki ennätykset – koronapandemia vaikutti myönteisesti verkkokauppaan

Koronavuosi oli suotuisa Postille. Toimitusjohtaja Turkka Kuusisto kertoo tiedotteessa olevansa erittäin tyytyväinen Postin viimeisen vuosineljänneksen ja koko vuoden tulokseen.

– Black Fridaysta jouluun asti kestänyt sesonki oli meille erittäin vahva. Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmä rikkoi kauden aikana kaikki edelliset ennätykset ja toimitti noin 7,7 miljoonaa pakettia, Kuusisto sanoo.

Postin oikaistu liikevoitto nousi loka-joulukuussa 33,5 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 4,4 miljoonasta eurosta. Liikevaihto koheni 16 prosenttia vajaaseen 456 miljoonaan euroon.

Koko vuoden oikaistu liiketulos parani 66,1 miljoonaan euroon 36,2 miljoonasta eurosta. Liikevoitto nousi 3,1 prosenttia runsaaseen 1,6 miljardiin euroon.

Kuusiston mukaan postipalveluiden osalta joulusesonki oli odotettuakin kiireisempi. Joulukortteja lähetettiin lähes 18 miljoonaa, mikä on lähes 20 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

Sen sijaan osoitteellisten kirjeiden määrä laski kolme prosenttia vuoden takaisesta. Kuusisto arvioi, että odotettua vilkkaammasta joulukorttiliikenteestä huolimatta postipalveluiden nopea murros jatkuu.

– Vuoden aikana kehitimme toimintojamme joustavasti ja tuloksekkaasti sekä toteutimme uudelleenjärjestelyitä ja toimenpiteitä kustannustehokkuuden parantamiseksi, minkä ansiosta saavutimme koko vuodelta 2020 vahvan tuloksen, hän sanoo.

Verkkokaupan kasvun ennakoidaan hidastuvan

Maailmanlaajuinen koronaviruspandemia on vaikuttanut Postin mukaan yhtiön toimintaan merkittävästi. Paketti- ja verkkokauppa ovat hyötyneet verkkokauppabuumista selvästi.

Samaan aikaan perinteisten postipalvelujen kysyntä on laskenut pandemian seurauksena entistäkin nopeammin. Pandemia vaikutti haitallisesti myös Postin logistiikkapalveluihin.

Kuusiston mukaan on varauduttava siihen, että verkkokaupan kasvu ei jatku tänä vuonna yhtä vauhdikkaana kuin viime vuonna.

Posti investoi sa tamiljoonaa euroa toimintansa vahvistamiseen

Tulosjulkistuksen yhteydessä Posti kertoi investoivansa yli satamiljoonaa euroa paketti- ja verkkokauppatoiminnan sekä jakeluverkon vahvistamiseen.

– Vuosi 2020 osoitti monella tapaa, että olemme nyt käännekohdassa. Pakettivolyymit Suomessa ja Baltiassa kasvoivat 27 prosenttia, ja onnistuimme vastaamaan tähän haasteeseen ja skaalautumaan kannattavasti, Kuusisto sanoo.

Hänen mukaansa kilpailu pakettiliikenteessä on kovaa ja useat eri toimijat hyödyntävät vahvuuksiaan keskittyen suuriin kaupunkeihin.

– Vastaamme kisaan kehittämällä jatkuvasti palveluitamme parantaaksemme nopeutta, tavoittavuutta ja asioinnin helppoutta.

Posti hallitus esittää, että osinkoa jaetaan tilikauden tuloksen perusteella valtio-omistajalle 31,3 miljoonaa euroa.