Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Hallinnon haastaja oikeuden edessä Valko-Venäjällä – presidenttiehdokkaaksi pyrkinyt Viktar Babaryka vangittiin jo viime kesänä

Venäläisomisteista Belgazprombank-pankkia johtanut Viktar Babaryka pidätettiin viime kesäkuussa. AFP / LEHTIKUVA

Niilo Simojoki / STT

Valko-Venäjällä alkaa tänään oikeudenkäynti viime kesänä opposition presidenttiehdokkaaksi pyrkinyttä Viktar Babarykaa vastaan. Venäläisomisteista Belgazprombank -pankkia johtanut Babaryka pidätettiin viime kesäkuussa pian sen jälkeen, kun hän oli ilmoittanut aikovansa haastaa itsevaltaisen Aljaksandr Lukashenkan presidentinvaaleissa.

Babarykaa syytetään muun muassa lahjonnasta ja rahanpesusta, mutta syytteiden todellisena syynä pidetään hänen poliittisen toimintansa estämistä.

– Valko-Venäjällä ei ole koskaan poliittisia rikoksia. Kaikki ihmisoikeusaktivistit tai journalistit tai poliittiset vastustajat tuomitaan aina talousrikoksista, yleensä veropetoksista. Sillä tavalla hallitus hyökkää vastustajiaan vastaan, taustoittaa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau.

Oikeutta Babarykaa vastaan käydään poikkeuksellisesti Valko-Venäjän korkeimmassa oikeudessa, millä Lukashenkan hallinto haluaa estää mahdollisuuden valittaa tuomiosta.

Monien muiden johtavien oppositiovaikuttajien tavoin Babaryka on ollut vankilassa kuukausikaupalla ilman oikeudenkäyntiä tai tuomiota. Nizhnikaun mukaan tällainen ei ole mitenkään poikkeuksellista Valko-Venäjällä.

Protesteja tuskin luvassa

Pitkästä vankeusajastaan huolimatta Babarykaa ei ole unohdettu, vaan hän on edelleen suosittu. Paljon tukijoita kerännyt ja yhteyksiä niin Valko-Venäjän eliittiin kuin Venäjälle omaava Babaryka oli jo alkujaan varteenotettavin haastaja Lukashenkalle ja on sitä Nizhnikaun mukaan yhä.

– Lukashenkan kannalta hän on ilman muuta kaikkein vaarallisin. Vaikka hän on vankilassa, Lukashenka pitää häntä yhä päävastustajanaan, Nizhnikau sanoo.

Tutkijan mukaan Babarykan tuomio on jo etukäteen päätetty ja hän saanee niin pitkän vankeusrangaistuksen, että se jatkuu seuraavien vaalien yli – koska ne sitten pidetäänkään. Muutama samaan aikaa syytteessä oleva on tunnustanut syyllisyytensä, todennäköisesti lievempien tuomioiden toivossa.

Nizhnikaun mukaan tunnustuksilla halutaan luoda suuren yleisön joukkoon epäilyjä siitä, että Babaryka todella olisi syyllistynyt talousrikoksiin.

Vaikka oikeudenkäynti Babarykaa vastaan on ilmiselvästi poliittinen, Nizhnikau ei odota sen johtavan suurempiin mielenilmauksiin ja protesteihin Valko-Venäjällä. Kuukausia jatkunut kovakourainen sorto on hänen mukaansa tehnyt tehtävänsä.

– Ihmiset tajuavat, että jos he ilmaisevat mielipiteensä, niin se ei muuta mitään, mutta voi johtaa seurauksiin heille itselleen, Nizhnikau kuvaa tunnelmia.

-----

Lähteet: Valko-Venäjän yleisradio, Radio Free Europe/Radio Liberty

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka