Pohjois-Korean hakkerit ovat yrittäneet murtautua koronavirusrokotteen kehittäneen lääkeyhtiö Pfizerin tietojärjestelmiin. Etelä-Korean tiedustelupalvelu kertoi asiasta eteläkorealaisille kansanedustajille.
– Meille kerrottiin, että Pohjois-Korea on yrittänyt saada haltuunsa teknologiaa liittyen koronarokotteeseen ja hoitoihin käyttämällä kybersodankäyntiä ja hakkeroitumalla Pfizerille, kansanedustaja Ha Tae-keung kertoi medialle.
Yhdysvaltalaisen Pfizerin yhdessä saksalaisen Biontechin kanssa kehittämä koronarokote oli ensimmäinen, joka hyväksyttiin loppuvuonna yleiseen käyttöön länsimaissa.
Joulukuussa Pfizer ja Biontech kertoivat, että niiden rokotteeseen liittyviin tietoihin oli hakkeroiduttu Euroopan lääkeviraston palvelimella.
Pohjois-Korea on toistuvasti vakuuttanut, ettei maassa ole todettu yhtään koronavirustapausta. Väitteen todenperäisyyttä on epäilty. Pohjois-Korea sulki rajansa viime vuoden tammikuussa pian sen jälkeen, kun viruksen leviäminen Kiinassa tuli julki.
Useiden kyberhyökkäysten pääepäilty
Pohjois-Korealla tiedetään olevan tuhansia hyvin koulutettuja hakkereita, jotka ovat viime vuosina toteuttaneet kyberhyökkäyksiä yrityksiä ja instituutioita kohtaan Etelä-Koreassa ja länsimaissa.
Viikko sitten uutistoimisto AFP kertoi YK:n luottamuksellisesta raportista, jonka mukaan Pohjois-Korea oli varastanut kyberhyökkäyksillä yli 300 miljoonan dollarin arvosta kryptovaluuttoja rahoittaakseen aseohjelmaansa.
Pohjois-Korean kybersodankäyntitaidot nousivat julkisuuteen ensi kertaa 2014, kun maata syytettiin Sony Pictures Entertainmentin hakkeroinnista. Kyberhyökkäyksen katsottiin olleen kosto maan johtajaa Kim Jong-unia parodioineesta The Interview -elokuvasta.
Pohjois-Korean katsottiin olevan vastuussa myös vuoden 2017 massiivisesta WannaCry-kyberhyökkäyksestä, joka vaikutti noin 300 000 tietokoneeseen noin 150 maassa. Maata on syytetty myös kymmenien miljoonien dollarien arvoisista kyberpankkiryöstöistä Bangladeshissa ja Taiwanissa.
Pohjois-Korea on kiistänyt kaikki kyberhyökkäykset.