Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

BBC: Maailman rikkaimmat miehet kamppailevat Intian markkinoista oikeusteitse – "Amazon ei ole vielä koskaan kohdannut tällaista kilpailua"

Verkkokauppayhtiö Amazon ja Intian suurin pörssiyhtiö Reliance Industries ovat päätyneet keskelle oikeustaistelua, kertoo muun muassa BBC.

Kiistakapulana toimii intialainen kauppakonserni Future Group, jonka kanssa molemmilla jättiyrityksillä on merkittävä sopimus.

Analyytikoiden mukaan oikeustaistelu saattaa vaikuttaa Intian verkkokaupan kehittymiseen vuosia.

– Tämä on massiivista. Amazon ei ole vielä koskaan kohdannut tällaista kilpailua millään sen markkina-alueella, Forresterin seniorianalyytikko Satish Meena kertoo BBC:n mukaan.

Amazonin perustaja ja väistyvä toimitusjohtaja Jeff Bezos on tällä hetkellä maailman toiseksi rikkain mies. Reliancen pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Mukesh Ambani on Intian rikkain mies.

Reliance solmi Future Groupin kanssa alkuvuodesta 3,4 miljardin dollarin arvoisen sopimuksen. Jos suurkauppa toteutuu, noin 1 800 myymälää yli 420 intialaiskaupungissa vaihtaa omistajaa. Reliance saisi myymälöiden ohella haltuunsa myös Futuren tukkuliiketoiminnan.

Amazon on omistanut vuodesta 2019 lähtien 49 prosentin osuuden Future-konserniin kuuluvasta Future Couponsista. Amazonin mukaan osana osakekauppaa sovittiin, ettei Future voi myydä omaisuuttaan valitulle joukolle intialaisyrityksiä. Näihin lukeutuu Reliance.

Future-konserniin kuuluvan Future Retailin liiketoiminta koostuu valtaosin kivijalkakaupasta, jota koronapandemia on kurittanut kovalla kädellä. Future onkin puolustanut Reliancen kanssa solmittua sopimusta todeten, että se on tarpeellinen yhtiön jatkon kannalta.

Viimeisimmässä päätöksessään paikallinen oikeuslaitos kallistui Futuren puolelle ja pyörsi viikkoa aiemman ratkaisunsa jäädyttää Reliancen ja Futuren välisen kaupan edistäminen. Amazon on valittanut päätöksestä.

Käynnissä oleva oikeuskamppailu asettaa haasteita sekä Amazonille että toisen amerikkalaisen yhtiön Walmartin omistamalle Flipkartille, jotka ovat pitäneet Intian verkkokauppamarkkinoita hallussaan.

Amazon on pyrkinyt tehokkaasti laajentamaan asemaansa Intian kasvavilla markkinoilla. Vastaavasti Reliance Industries tavoittelee kasvua sekä sen verkkokauppa- että elintarvikebisnekseensä.

Elintarvikkeet kattavat noin puolet kaikista Intiassa tehtävistä ostoksista. Koronapandemia ja maan tiukat rajoitustoimet ovat kasvattaneet elintarvikeostosten osuutta myös verkkokaupassa.

Monet teknologiajätit tavoittelevat jalansijaa Intian kasvavilta markkinoilta. Esimerkiksi Google ilmoitti viime kesänä investoivansa 10 miljardia dollaria Intiaan seuraavan 5-7 vuoden aikana. Amazon on kiinnittänyt Intian markkinaan 5,5 miljardia dollaria vuodesta 2014 lähtien, ja noin vuosi sitten yhtiö ilmoitti sijoittavansa maahan miljardin lisää tukeakseen intialaisia pienyrityksiä.

Suomessa asiasta kertoo muun muassa Helsingin Sanomat.