Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Atria kohensi tulostaan koronasta huolimatta – liikevaihto ennätykseen

Lihayhtiö Atrian liikevoitto nousi loka-joulukuussa 15,1 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 12,1 miljoonasta eurosta. Koko vuoden liikevoitto kohosi 40,5 miljoonaan euroon edellisvuoden 31 miljoonasta eurosta.

Toimitusjohtaja Juha Gröhn kertoo tiedotteessa, että viime vuoden viimeisen vuosineljänneksen myönteisin asia oli hyvä joulumyynti. Ihmiset viettivät joulunsa kotona ja hankkivat ruoat kotiin. Hän on tyytyväinen myös koko vuoden kehitykseen.

– Atrialle vuosi 2020 oli onnistunut erityisesti, kun otetaan huomioon koronapandemian aiheuttamat muutokset markkinoihin ja edelleen Atrian päivittäiseen toimintaan. Atrian liikevaihto ylitti ensimmäisen kerran 1,5 miljardin euron rajan, Gröhn sanoo.

Myynti Food Service -asiakkaille oli kuitenkin koronarajoitteiden vuoksi noin 20 prosenttia jäljessä edellisen vuoden vastaavan ajankohdan myynnistä.

– Kun liikkumisen rajoitteet aikanaan poistuvat, palautuminen kohden entistä tulee olemaan ripeää, Gröhn arvioi.

Hänen mukaansa tämä nähtiin jo viime kesänä niiden viikkojen aikana, jolloin koronasta johtuvat rajoitteet olivat kevyitä ja luottamus tulevaisuuteen koheni.

Gröhn huomauttaa kuitenkin, että alkaneen vuoden myyntiin ja kannattavuuteen vaikuttaa suuresti se, kuinka korona hallitaan ja milloin poikkeusjärjestelyistä voidaan luopua.

Sikarutto ja lintuinfluenssa suurimmat riskit

Gröhnin mukaan päättynyt vuosi on osoittanut sen, että Atrian riskeistä merkittävin on bioturvaan liittyvät pulmat.

– Vahingot ovat tyypillisesti onneksemme välillisiä markkinahäiriönä ilmeneviä tapahtumia, kuten afrikkalaisen sikaruton leviäminen Keski-Euroopassa ja siitä aiheutunut lihamarkkinoiden häiriö, Gröhn kertoo.

Hän huomauttaa, että samankaltainen riski on nyt pitkin Eurooppaa leviävä, ihmisille vaaraton, mutta linnuille erittäin vaarallinen lintuinfluenssa. Myös covid-19 on mitä ikävimmällä tavalla toteutunut bioturvariski.

Atria kertoi eilen sopineensa venäläisen tytäryhtiönsä Pit-Productin myynnistä. Ostajayritys kuuluu Cherkizovo -yhtiöön, joka on Venäjän suurin lihatuotteita valmistava yritys.