Ekonomistit arvioivat pikakommenteissaan Suomen bruttokansantuotteen supistuneen viime vuonna 3,1–3,2 prosenttia.
Arviot perustuvat Tilastokeskuksen lukuihin, joiden mukaan kausitasoitettu bruttokansantuote kohosi loka-joulukuussa noin 0,2 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Joulukuussa kausitasoitettu tuotanto laski kuitenkin 0,8 prosenttia marraskuusta.
Työpäiväkorjattu bkt jäi loka-joulukuussa 2,0 prosenttia vuoden takaista alemmaksi. Joulukuussa työpäiväkorjattu tuotanto laski 1,8 prosenttia vuoden takaisesta.
– Ennen joulukuuta oli näyttänyt siltä, että Suomi olisi lähes immuuni koronan toiselle aallolle, mutta aamun tilasto osoitti, että niin ei sentään ole, kirjoittaa Danske B ankin ekonomisti Jukka Appelqvist.
Hänen mukaansa tuotannon supistuminen joulukuussa oli odotettua koronatilanteen pahenemisen seurauksena. Talouden tilaa on silti edelleen syytä pitää olosuhteisiin nähden hyvänä, eli ei puhuta romahduksesta.
– Vaikka suhdannetilanne ei ole huikea, ei siis ole merkkiä siitä, että talous romahtaisi samaan tapaan kuin viime keväänä. Todennäköisempää on, että lähikuukaudet mennään säästöliekillä, Appelqvist arvioi.
Handelsbankenin pääekonomisti Timo Hirvonen ennakoi Suomen talouden kasvavan alkaneen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, vaikka talouden rajoittamistoimia on kiristetty sekä kotimaassa että ulkomailla.
– Odotamme talouden aktiviteetin piristyvän alkuvuoden jälkeen, kun talouden rajoittamistoimia puretaan ja massarokotukset saadaan käyntiin, hän kirjoittaa.
Tarkentumiset voivat olla suuria suhdannekäänteissä
Tilastokeskus tarkensi marraskuun työpäiväkorjattua tuotantoa –0,8 prosenttiin verrattuna toissa vuoden marraskuuhun. Aiempi ennakkotieto oli –0,4 prosenttia.
Tilastokeskus huomauttaa, että tarkentumiset voivat etenkin suhdannekäänteissä olla suuria.
Työpäiväkorjattuna alkutuotanto kasvoi joulukuussa noin kuusi prosenttia vuoden takaisesta. Jalostus laski noin prosentin ja palvelut noin kaksi prosenttia.
Työllisten määrän ennakoidaan vähentyneen loka-joulukuussa noin 1,5 prosenttia toissa vuoden vastaavasta neljänneksestä.