Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin virkasyytekäsittelyn lopputulos on maan nykyisen presidentin Joe Bidenin kannalta optimaalinen, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.
Aaltolan mukaan Trump sai senaatissa "symbolisen tuomion", kun enemmistö senaattoreista äänesti häntä vastaan. Samalla myös ennätysmäärä Trumpin puoluetovereita äänesti ex-presidenttiä vastaan.
Aaltola uskoo, että Biden on tyytyväinen verrattain nopeasti edenneeseen virkasyytekäsittelyyn, sillä tämä haluaa politiikan fokuksen olevan nykyhetkessä ja tulevaisuudessa Trumpin tekemisten setvimisen sijaan.
– Biden ei ole kovinkaan paljon toitottanut Trump-asiaa. Hän selvästi haluaa valokeilan pois Trumpista. Hän haluaa mennä eteenpäin eikä sitä, että hänen kautensa olisi vain Trumpin tekemisten vatvomista. Hän haluaa enemmän huomiota omiin aloitteisiinsa, koronan hoitamiseen ja lakipaketteihinsa, Aaltola sanoi STT:lle.
– Tämä riittää Bidenille. Republikaanit ovat nyt saaneet leiman otsaansa ja joutuvat etsimään sieluaan. Tällainen tilanne saattaa olla Bidenille poliittisesti hyvin optimaalinen.
Aaltola kiinnittää erityistä huomiota siihen, että senaatin äänestyksessä seitsemän republikaanisenaattoria äänesti oman puolueensa presidenttiä vastaan. Aaltolan mukaan näin suurta siirtymää pois oman puolueen presidentin tukijoukoista ei ole aiemmin virkasyyteäänestyksissä nähty.
– Seitsemän ei kuulosta suurelta luvulta, mutta historiallisesti katsottuna se on ennätysmäärä.
Republikaanit tienristeyksessä
Yhdysvaltain republikaanit ovat Aaltolan mukaan tulleet nyt tienristeykseen, jossa he joutuvat valitsemaan tulevan suuntansa.
Aaltolan mukaan republikaanien pitää valita Trumpin edustaman oikeistoradikalismin ja puolueen perinteisesti edustaman konservativismin välillä.
– Republikaanien pitää nyt kysyä, haluavatko he olla puhdasoppinen vähemmistöpuolue vai haluavatko he voittaa valtakunnantason vaaleja maltillistamalla kantojaan eli palaamalla perinteiseen konservativismiin radikaalin oikeistojakson jälkeen, Aaltola pohtii.
– Melkoista ristiaallokkoa on puolueen sisällä luvassa, mutta kyllä siellä varmasti jonkinlainen tasapaino löytyy seuraaviin vaaleihin mentäessä, Aaltola jatkaa viitaten seuraaviin kongressin välivaaleihin, jotka järjestetään ensi vuoden lopulla.
Aaltola muistuttaa, että radikaali oikeistolaisuus ei ole republikaanien keskuudessa mikään uusi ilmiö, vaan se on pulpahdellut pintaan esimerkiksi 1990-luvulla Newt Gingrichin johdolla ja tällä vuosituhannella teekutsuliikkeen muodossa.
– Radikaali oikeisto tulee tuskin mihinkään häviämään, se tulee aina uudestaan uudessa muodossa.
Edessä oikeusjuttujen suo
Donald Trumpin tulevaisuutta Aaltola ei näe kovinkaan ruusuisena, sillä ex-presidentillä on edessään oikeusjuttujen suo. Trumpia on syytetty muun muassa veropetoksista, seksuaalisesta ahdistelusta sekä vaalitulosten laskentaan liittyvästä painostuksesta Georgiassa. Oman lisänsä voivat tuoda myös esimerkiksi syytteet, joita kongressitalon tammikuisissa mellakoissa kuolleiden omaiset nostavat Trumpia vastaan.
Aaltolan mukaan oikeudenkäynnit vievät paljon aikaa ja rahaa ja tuovat Trumpille samaan aikaan runsaasti kielteistä julkisuutta. Myös Trumpin hotelli- ja muilla bisneksillä voi olla edessään vastoinkäymisiä, kun hänen poliittisesta linjastaan ärsyytyneet yritykset ja kuluttajat kaihtavat niiden käyttöä ja muuta yhteistyötä.
Kun tähän yhdistetään se, että Trumpilla ei ole pääsyä esimerkiksi aiemmin runsaasti käyttämäänsä Twitteriin, voi Trumpin olla vaikea toimia menestyksellisesti poliitikkona. Aaltola ei pidäkään todennäköisenä, että Trumpia nähtäisiin ehdokkaana vuoden 2024 presidentinvaaleissa – ei etenkään, kun Trump täyttää kyseisenä vuonna jo 78 vuotta.
– Voi hyvin olla, että vuonna 2024 haetaan jo uusia tuulia ja halutaan uuden sukupolven ehdokkaita, Aaltola sanoo.