Kataloniassa aluevaalit, itsenäisyysliikkeen jatkon suuntaviivat hakusessa

Kataloniassa äänestetään tänään aluevaaleissa, joiden tulos määrittelee sen, millainen on Katalonian itsenäisyysliikkeen tulevaisuus. Katalonian viranomaiset olisivat halunneet siirtää vaaleja koronapandemian vuoksi, mutta Katalonian korkein oikeus perui päätöksen.

Mielipidemittausten mukaan vaalivoitto menee Espanjaa hallitseville sosialisteille, mutta he eivät kuitenkaan saa niin paljon ääniä, että pystyisivät muodostamaan hallituksen. Avainasemassa hallitusneuvotteluissa on maltillinen itsenäisyyspuolue ERC, joka tosin saattaa tavoitella yhteistyötä sosialistien sijasta toisen itsenäisyyspuolueen JxCatin kanssa.

ERC on valmis kompromisseihin itsenäisyyden ajamisessa, mutta nykyisin maanpaossa oleva Katalonian entisen aluejohtajan Carles Puigdemontin perustama JxCat ajaa jyrkempää linjaa.

Kataloniassa järjestettiin lokakuussa 2017 kansanäänestys alueen itsenäisyydestä ilman Espanjan keskushallinnon lupaa. Kansanäänestyksessä yli 90 prosenttia kannatti itsenäisyyttä, mutta äänestysprosentti jäi alle viidenkymmenen.

Espanjan keskushallinto mitätöi äänestyksen tuloksen ja aloitti oikeusprosessin sitä ajaneita vastaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka