Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä vaatii yhdelle rangaistusta Pekka Katajan murhan yrityksestä, Teemu Torssoselle ei syytettä

Syyttäjä vaatii vuonna 1979 syntyneelle miehelle rangaistusta perussuomalaisten vaalipäällikön Pekka Katajan murhan yrityksestä ja törkeästä kotirauhan rikkomisesta. Syyttäjä on esittänyt myös vaihtoehtoisen syytteen, jossa miestä syytetään avunannosta näihin rikoksiin.

Syyttäjä päätyi syyttämättäjättämispäätökseen Jyväskylän kaupunginvaltuutetun Teemu Torssosen osalta. Syyttäjälaitoksen tiedotteen mukaan päätös on tehty ei näyttöä -perusteella.

Torssonen on ollut asiassa epäiltynä ja vangittuna. Viime viikolla hänet vapautettiin tutkintavankeudesta.

Syyttämättäjättämispäätöksestä ilmenee, että Torssonen oli rikoksen tapahtuma-aikaan Jyväskylässä, noin 57 kilometrin päässä rikospaikalta.

– Huomioon on lisäksi otettava, että myöskään asianomistaja Kataja ei ole tunnistanut hyvin tuntemaansa Torssosta asunnossa olleeksi henkilöksi, kirjoittavat valtionsyyttäjä Mika Appelsin ja aluesyyttäjä Janne Kangas päätöksessä.

Kataja pahoinpideltiin kotonaan Jämsän Jämsänkoskella heinäkuun 17. päivänä. Hän joutui sairaalahoitoon Tampereelle. Rikos ajoittui poliisitutkinnan perusteella kello 9.45:n ja 9.57:n välille.

Kataja on kertonut, että kaksi miestä tunkeutui hänen asuntoonsa ja häntä lyötiin useita kertoja päähän vasaralla tai vasaran kaltaisella esineellä.

Syytteet saanut mies on edelleen vangittuna. Hän on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen, kertoo syyttäjälaitos tiedotteessa.

Syytteet käsitellään Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Pääkäsittelyn on määrä alkaa 23. helmikuuta.

Motiivi olemassa, osallisuus selvittämättä

Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan Teemu Torssosella oli motiivi haluta vahingoittaa Pekka Katajaa. Kataja vaikutti vaalipäällikkönä siihen, että Torssonen ei päässyt perussuomalaisten ehdokkaaksi viime eduskuntavaaleissa. Torssonen erotettiin myöhemmin puolueesta.

– Katajan mukaan Torssonen oli erittäin suivaantunut siitä, että häntä ei valittu eduskuntavaaliehdokkaaksi. Kataja ei ole kuitenkaan pystynyt tunnistamaan hyvin tuntemaansa Torssosta asuntoonsa tunkeutuneeksi tekijäksi, todetaan päätöksessä.

Katajan kotiin tunkeutuneilla miehillä oli mukanaan tyhjä postipaketti, jonka he toivat Katajalle. Toinen miehistä sanoi paketin olevan perussuomalaisten toimistolta ja pyysi Katajalta henkilöllisyystodistusta. Katajan avattua oven toinen, piilossa ollut mies kävi hänen kimppuunsa.

Paketti jäi Katajan asunnolle. Syyttämättäjättämispäätöksestä ilmenee, että paketin kontaktimuovissa on Torssosen sormenjälki ja paketissa on erään hänen läheisen poliittisen tukijansa sormenjälkiä.

– Esitutkinnassa ei kuitenkaan ole saatu minkäänlaista selvitystä siitä, miten ja missä vaiheessa Torssosen sormenjälki on pakettiin päätynyt tai vaihtoehtoisesti miten Torssosen käsittelemää kontaktimuovia on pakettiin päätynyt. (...) Torssosen mahdollinen muu osallisuus rikokseen on siten jäänyt selvittämättä, toteavat syyttäjät.

Todistaja tapasi Torssosen Jyväskylässä

Syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan, että Torssonen on kertonut olleensa tapahtuma-aikaan Jyväskylässä ja ostaneensa aurinkolasit mennäkseen harjoittamaan kalastuksenvalvojan tehtäväänsä. Hänen asunnoltaan on löytynyt käteiskuitti, josta ilmenee aurinkolasien hankinta Jyväskylän Minimanista kello 10.16 eli alle puoli tuntia Katajan pahoinpitelyn jälkeen.

– Käteiskuitti ei sinänsä osoita, että Torssonen olisi itse hankkinut aurinkolasit, mutta se osaltaan tukee Torssosen kertomusta, toteavat syyttäjät.

Torssonen oli kalastuksenvalvojan asu yllään keskustellut Suvantokatu 4:n pysäköintipaikalla naishenkilön kanssa kalastusasioista. Naista on poliisitutkinnassa kuultu todistajana, ja hän on vahvistanut, että keskustelu käytiin kello 10:n ja 11:n välillä, mutta lähempänä kello 11:tä.

Syyttäjien mukaan ei ole riittävää näyttöä sen tueksi, että Torssonen olisi ollut Katajan asunnolla rikoksen tekoaikaan eli kello 9.45 ja 9.57 välillä.

Syyttäjät toteavat, että Torssosella on vahvasti samanmielisiä kannattajia. Hänen mukaansa ei ole poissuljettua, etteikö joku tai jotkut heistä olisivat ryhtyneet oma-aloitteisesti toimiin Katajaa vastaan ilman Torssosen omaa myötävaikutusta.

– Ei ole todennäköisiä syitä epäillä Torssosta myöskään avunannosta tai muusta osallisuudesta murhan yritykseen, muotoillaan syyttämättäjättämispäätöksessä.

KRP luonnehti tekoa suunnitelmalliseksi

Tutkintaa johtanut rikoskomisario Jussi Luoto keskusrikospoliisista (KRP) kertoi tammikuun lopulla, että esitutkinnassa ei saatu varmuutta rikoksen tekovälineestä. KRP:n mukaan väkivalta oli hengenvaarallista. Luodon mukaan tekoa pidetään esitutkinnan perusteella suunnitelmallisena.

Torssoseen kohdistunut rikosepäily johti myös Jyväskylän kaupunginhallituksen eroon. Torssonen oli kaupunginhallituksen jäsen eikä eronnut luottamustehtävistään jouduttuaan rikosepäilyn vuoksi vangituksi. Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätyi viime syyskuussa erottamaan kaupunginhallituksen ja nimittämään uuden, jossa Torssonen ei ole mukana.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd.) korosti tuolloin, että valtuusto ei ota kantaa Torssosen syyllisyyteen tai syyttömyyteen. Kyse oli Mäkisen mukaan kaupunginhallituksen toimintakyvystä ja siitä, nauttiiko se valtuuston luottamusta.