Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: MTK:n Marttila sanoo pastori Kuulan uuden kolumnin olevan jopa aiempaa jyrkempi – "Karjankasvattajalla ei ole mahdollisuutta päästä taivasten valtakuntaan?"

Maa- ja metsätaloustuottajan keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan mukaan papin ja tietokirjailijan Kari Kuulan uusin kolumni on jopa jyrkempi kuin aiempi, josta syntyi kohu. Tämä selviää sunnuntaina Helsingin Sanomissa julkaistusta jutusta, jossa Marttila ja Kuula keskustelevat kolumnin aiheuttamasta myrskystä.

– Sen saattoi lukea niin, että karjankasvattajalla ei ole mahdollisuutta päästä taivasten valtakuntaan. Onko tämä asia näin mustavalkoinen, se minua nyt kiinnostaa, Marttila kysyy Helsingin Sanomissa.

– Minulla ei todellakaan ole sellainen ajatus, että taivaspaikka avautuu eläinten kohtelun perustella eikä edes sen perusteella miten toisiamme kohtelemme. Kristuksen armosta taivaan autuuteen päästään, Kuula vastaa kritiikkiin.

Pääkaupunkiseudun seurakuntien lehti Kirkko ja kaupunki julkaisi 18. tammikuuta Kuulan kolumnin, joka oli otsikoitu: Eläinten teollinen käyttö muistuttaa Saatanan tuhotekoja – Jeesuksen seuraaja ei voi osallistua nykyiseen kaltoinkohteluun.

Kolumnissaan Kuula arvosteli ankarin sanoin eläinten tehotuotantoa.

”Jos Jeesus syntyisi nykyajan eläinten hehtaaritalliin, hän muuttaisi suunnitelmiaan saman tien. Eivät ihmiset tarvitse pelastajaa, vaan heidän keskitysleireissään kärsivät eläinparat”, hän muun muassa kirjoitti.

Maa- ja metsätaloustuottajan keskusliitto MTK järkyttyi kolumnista. MTK:n mukaan se ”loukkasi syvästi” kotieläintuotannon parissa työskenteleviä.

Järjestö teki Kuulasta kantelun tuomiokapitulille. Marttila sanoi Maaseudun Tulevaisuudelle, että varsin poikkeukselliseen toimenpiteeseen ryhdyttiin, koska muuten asiasta olisi jäänyt ”iso kivi kenkään”.

Kirkko ja kaupunki poisti Kuulan alkuperäisen kolumnin sivuiltaan, mutta tiistaina Kirkossa ja kaupungissa julkaistiin Kuulalta uusi kolumni otsikolla ”Kristityn kilvoittelu alkaa lautaselta – emme saa alistaa tuntoisia olentoja”.

Helsingin Sanomien järjestämä keskustelu muuttuu nopeasti hengelliseksi ja sovittelevaksi.

– Täytyy sanoa Juha, että minua koskettaa syvästi, että näet tämän hengellisenä kysymyksenä ja kristityn vastuun kysymyksenä. Minä vähän mykistyn tässä, Kuula sanoo lehdessä.

– Kiitos Kari. Samalla tavoin toivon, etten omilla sanoillani ja teoillani ole pahoittanut mieliä, Marttila lausuu jutun lopuksi.