Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Fimealle tehty 11 ilmoitusta koronarokotuksen jälkeisestä kuolemasta – lähes kaikki tapauksista iäkkäitä ja sairaita hoivakotiasukkaita

Kaikkiaan Fimealle on tehty noin 230 koronarokotteen haittavaikutusilmoitusta.

Ilmoituksista kymmenen koskee iäkkäitä hoivakotiasukkaita, joilla kaikilla oli pitkälle edenneitä perussairauksia. Sami Saarenpää

Mika-Matti Taskinen / STT

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan on tehty yhteensä 11 koronarokotuksiin liittyvää haittavaikutusilmoitusta, joissa potilaan kerrotaan menehtyneen. Potilaan kuolemaa koskevat haittavaikutusilmoituksista kahdeksan on tullut viimeisen viikon aikana, sillä Fimea raportoi jo viikko sitten kolmesta tietoon tulleesta tapauksesta.

Ilmoituksista kymmenen koskee iäkkäitä hoivakotiasukkaita, joilla kaikilla oli pitkälle edenneitä perussairauksia. Fimean mukaan neljälle potilaista nousi kuume rokottamista seuranneina vuorokausina.

– Vaikka heidän katsotaan menehtyneen pitkälle edenneisiin perussairauksiin, rokotteen mahdollista myötävaikuttavaa roolia ei voida täysin poissulkea, Fimean viikkoraportissa sanotaan.

Fimean mukaan normaalioloissa Suomen hoivakodeissa menehtyy noin 400 asukasta viikossa.

– Koska rokottaminen koronavirusta vastaan ei estä sairastumista tai menehtymistä muihin sairauksiin, näitä menehtymisiä tulee tapahtumaan rokottamisen jälkeen.

Yksi ilmoitus koskee työikäistä potilasta, jolla Fimean mukaan oli kuolemaa selittävä sairaus ennen rokottamista.

Vakavia oireita kokee kolmannes ilmoittajista

Kaikkiaan Fimealle on tehty noin 230 koronarokotteen haittavaikutusilmoitusta, joista vajaa kolmannes on luokiteltu vakaviksi. Vakavia oireita olivat esimerkiksi allergiseen reaktioon viittaava hengenahdistus, päänsärky tai kuume. Luokitus perustuu ilmoittajan omaan arvioon.

Kaikki Fimealle tehdyt ilmoitukset koskevat Pfizerin ja Biontechin kehittämää rokotetta.

Fimean raportista uutisoi aiemmin MTV Uutiset.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka