Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Poliisi pamputti ja pidätti taas Navalnyin tukimielenosoittajia Venäjällä – lähes 5 000 otettiin kiinni protesteissa eri puolilla Venäjällä

Venäjällä on tänään järjestetty Navalnyin tukimielenosoituksia. Kuva Moskovasta. AFP / LEHTIKUVA

Jussi Lankinen, Hannu Aaltonen / STT

Venäjä jatkoi sunnuntaina kovien otteiden käyttöä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin tukimielenosoittajia vastaan. Loppuiltaan mennessä kiinni oli otettu kansalaisjärjestö OVD-info n mukaan yli 5 100 mielenosoittajaa, mikä oli vielä enemmän kuin viikkoa aiemmin, jolloin poliisi otti kiinni vajaat 4 000 ihmistä.

Kiinniotoista vajaat 1 700 oli tehty Moskovassa ja vajaat 1 200 Pietarissa.

Yli sata mielenosoittajaa oli otettu kiinni myös Krasnojarskissa, Nizhni Novgorodissa, Tverissä, Voronezhissa, Vladivostokissa ja Novosibirskissa.

Kiinni otettujen joukossa oli kymmeniä työtehtävissä olleita toimittajia. Poliisi otti Moskovan mielenosoituksesta talteen myös Navalnyin vaimon Julijan ja oppositiopoliitikko Ilja Jashinin. OVD-infon mukaan Julija Navalnajan ei sallittu puhua asianajajansa kanssa. Hänet kuitenkin vapautettiin myöhemmin ja mukaan lätkäistiin syyte mielenosoitussääntöjen rikkomisesta.

Mielenosoittajien kiinniotoissa poliisi käytti raakaa väkivaltaa, ja silminnäkijöiden mukaan ne kohdistettiin sattumanvaraisesti. Lisäksi ainakin Volgogradissa ihmisten kiinniottoihin osallistui siviilipukuisia miehiä, mikä muistutti Valko-Venäjän miliisin toiminnasta viime syksynä.

Moskovan keskustassa yksi ihminen sytytti itsensä tuleen, mutta ohikulkijat onnistuivat sammuttamaan hänet. Tapauksen mahdollinen yhteys mielenosoituksiin oli sunnuntaina epäselvä.

Mielenosoittajien kokonaismäärää on vaikea arvioida, mutta heitä oli liikkeellä vähintään kymmeniätuhansia. Esimerkiksi pelkästään Novosibirskissa mielenosoittajien määräksi arvioitiin jopa 10 000.

Moskovan keskusta suljettiin jo etukäteen

Valkovenäläisestä taktiikasta kertoi myös se, että Moskovassa viranomaiset olivat jo ennakolta sulkeneet ainakin seitsemän metroasemaa Moskovan keskustassa. Samoin osa keskustan kaduista, kaupoista ja ravintoloista oli suljettu.

Lisäksi Navalnyin tukijoukot raportoivat poliisin tehneen lukuisia kotietsintöjä ja kiinniottoja sunnuntain mielenosoitusten alla.

Moskovassa oli aamusta asti kaduilla satoja mellakkapoliiseja, jotka rajoittivat jalankulkijoiden liikkumista ja tarkastivat henkilöllisyyspapereita.

Pietarissa kaupunkia halkova pääkatu Nevski Prospekt oli ollut suljettu ja keskusta täynnä poliisiautoja.

– Koko keskusta on suljettu. Ketä vastaan tämä on suunnattu? Heidän omaa kansaansa, sanoi mielenosoitukseen saapunut Natalia Gregorijeva uutistoimisto AFP:lle.

Venäjän viranomaiset olivat niin ikään uhanneet sosiaalisen median toimijoita, kuten Facebookia ja Tiktokia, sakoilla, jos ne eivät poista sellaisia viestejä, joissa kehotetaan osallistumaan mielenosoituksiin.

Navalnyi itse kehotti kaikkia lähtemään kaduille.

– Enemmistö on puolellamme. Herätetään se, oppositiopoliitikko usutti vankilasta lähettämässään viestissä torstaina.

Paukkupakkanen ei lannistanut

Venäjän Kaukoidässä protesteja oli useissa kaupungeissa, muun muassa Vladivostokissa, Novosibirskissa ja Jakutskissa. Protestoijia ei lannistanut edes kova pakkanen, jota Jakutskissa oli liki 40 astetta ja Novosibirskissakin reilut 20 astetta.

– Halu elää vapaassa maassa on voimakkaampi kuin pidätyksen pelko, perusteli AFP:lle Vladivostokin mielenosoitukseen tullut Andrei, 25, joka ei halunnut kertoa sukunimeään.

Myös viime viikonloppuna kymmenettuhannet ihmiset osoittivat mieltä eri puolilla Venäjää. Mielenosoituksissa vaadittiin vapautta vangitulle Navalnyille. Navalnyi pidätettiin hänen palattuaan Venäjälle Saksasta, jossa hän vietti kuukausia toipuen myrkytyksestä.

Lähteinä myös AFP, Meduza ja Moscow Times

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka