Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britannia tarjoaa poispääsyä Kiinan kovaan otteeseen joutuneesta Hongkongista – erikoispassin omistajille myönnetään monivuotisia viisumeja

Britannia alkaa tästä päivästä lähtien myöntää pitkäaikaisia viisumeja maan erikoispassin omistaville hongkongilaisille. British National Overseas -passin (BNO) omistavat ja näiden huollettavat voivat muuttaa Britanniaan viideksi vuodeksi ja myöhemmin hakea täyttä kansalaisuutta.

Pitkäaikaisviisumi oli Britannian vastaus Hongkongissa viime kesänä voimaan tulleeseen turvallisuuslakiin, jonka Britannia katsoi loukkaavan Hongkongin erityishallintoalueen autonomiaa. Britannialla ja Hongkongilla on erityinen suhde, sillä Hongkong oli vuoteen 1997 Britannian hallinnassa.

– Me emme laista historiallisesta velvollisuudestamme näitä ihmisiä kohtaan, Britannian ulkoministeri Dominic Raab sanoi heinäkuussa turvallisuuslain astuttua voimaan.

Passin haltijoilla ei ole täyttä Britannian kansalaisuutta, mutta heidät katsotaan Britannian ja sen entisten alusmaiden muodostaman kansainyhteisön kansalaisiksi. Ennen siirtolaislain muutosta BNO-passin kantajilla on ollut lupa vierailla Britanniassa kuuden kuukauden ajan, mutta ei automaattista oikeutta tehdä töitä tai jäädä pysyvästi asumaan.

Britanniassa on arvioitu, että maahan voisi muuttaa seuraavan vuoden aikana jopa yli 150 000 ihmistä Hongkongista.

Kysyntä räjähti turvallisuuslain myötä

BNO-passi Hongkongin kansalaisille oli kompromissi, joka syntyi, kun Hongkongin asukkaat halusivat täyden Britannian kansalaisuuden, mutta Kiina kieltäytyi hyväksymästä ajatusta.

Passeja on myönnetty hakemuksesta niille Hongkongin asukkaille, jotka asuivat siellä ennen alueen siirtymistä Kiinan hallintaan. Käytännössä 70 prosenttia 7,5 miljoonasta kansalaisesta voisi halutessaan passin saada.

Turvallisuuslain myötä passien kysyntä on kuitenkin räjähtänyt. Niitä on nyt yli 730 000 ihmisellä.

Kiinan ulkoministeriö ilmoitti perjantaina, ettei Kiina jatkossa enää tunnusta BNO-passeja. Toimi tulkittiin kuitenkin vain vahvaksi symboliseksi viestiksi, sillä Britannian myöntämää passia tarvitaan lähinnä Britanniaan saavuttaessa. Se kuitenkin kertoo siitä, että Kiina on valmis entistä kovempaan vastakkainasetteluun Britannian kanssa.