Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi lähetti viimeiset tarjouspyynnöt hävittäjistä

Suomi on lähettänyt tänään viimeisen ja lopullisen tarjouspyynnön Ilmavoimien uusista hävittäjistä. Sitovia tarjouksia nykyisten Hornetien korvaajaksi pyydetään viideltä valmistajalta huhtikuun loppuun mennessä.

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen lähettämä tarjouspyyntö koskee viittä konetta: Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat), Dassault Rafale (Ranska), Eurofighter Typhoon (Britannia), Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat) ja Saab Gripen (Ruotsi).

Koneiden lisäksi tarjouspyyntö kattaa monitoimihävittäjiin liittyvät järjestelmät ja aseistuksen.

Valtioneuvosto tekee hankintapäätöksen uusista hävittäjistä tämän vuoden lopussa.

Puolustusministeriön mukaan lopullisen tarjouspyynnön vaatimukset ovat yhdenmukaiset kaikille viidelle. Tarjouspyynnöt ovat kuitenkin myös tarjoajakohtaisia, koska ne perustuvat aiemman tarkennetun tarjouspyynnön pohjalta käytyihin neuvotteluihin

Lopullisen tarjouspyynnön myötä kutakin tarjoajaa pyydetään kokoamaan aiemmissa tarjouksissa ja neuvotteluissa antamansa tiedot lopulliseksi ja sitovaksi tarjoukseksi, puolustusministeriön tiedotteessa todetaan.

Sotapeli ratkaisee keskinäisen järjestyksen

Eri tarjoajien ratkaisut uuden hävittäjäkaluston käyttöönoton, rakentamistarpeiden ja puolustusjärjestelmään sovittamisen suhteen ovat erilaisia. Tämän vuoksi myös tarjoajakohtaiset ylärajat tarjouksen hinnalle ovat hieman erisuuruisia, kuitenkin kaikilla noin yhdeksän miljardia euroa.

HX-hankinnan kokonaisbudjetti on maksimissaan 10 miljardia euroa. Uuden kaluston käyttökustannukset katetaan normaalista puolustusbudjetista, kuten Hornetienkin kohdalla on tehty.

Vastausten saavuttua Suomessa arvioidaan, läpäisevätkö ne kriteerit huoltovarmuuden, teollisen yhteistyön ja kustannusten osalta. Jos näin on, tarjoukset etenevät päätöksenteon kannalta ratkaisevaan eli suorituskykyarviointiin.

Kunkin ehdokkaan tarjoaman järjestelmän sotilaallinen suorituskyky arvioidaan pitkäkestoisessa sotapelissä. Sen tulosten ja järjestelmien kehitysmahdollisuuksien perusteella Puolustusvoimat tekee esityksen valittavasta ehdokkaasta.