Yön uutiskooste | Euroopan lääkevirastolta odotetaan tänään arviota AstraZenecan koronarokotteesta, Novavaxin uuden rokotteen tehokkuus yli 89-prosenttinen, nettipöhinän puhaltama tuuli tyhjeni Nokian purjeista

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Euroopan lääkevirastolta odotetaan tänään arviota AstraZenecan koronarokotteesta

Euroopan lääkeviraston odotetaan tänään kertovan, millaisiin tuloksiin se on päätynyt käsitellessään lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen myyntilupahakemusta.

Jos lääkevirasto päätyy suosittelemaan myyntiluvan myöntämistä, asia siirtyy EU-komissiolle, jonka käsissä myyntiluvan myöntäminen on. Luvan antamisen jälkeen AstraZenecan rokotteen toimitukset EU-maihin voisivat alkaa.

EU ja AstraZeneca ovat viime päivinä kiistelleet rokotetoimituksista, sillä lääkeyhtiö ilmoitti, ettei se pysty toimittamaan heti niin paljoa rokotteita EU-maihin kuin mitä alun perin oli arvioitu. (Lähde: AFP)

Käräjäoikeus antaa tuomion Vantaan kuntapolitiikkaan liittyvässä korruptio-oikeudenkäynnissä, syytettynä kaksi ex-kokoomuskansanedustajaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa tänään tuomion Vantaan kuntapolitiikkaan liittyvässä korruptio-oikeudenkäynnissä. Syytettynä on kaksi entistä kokoomuksen kansanedustajaa, joista Tapani Mäkinen toimi tapahtuma-aikaan Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja Juhani Sjöblom oli yrityksessä omistajana. Syytettynä on myös toinen yrittäjä.

Syytteet koskevat 20 000 euron rahasummaa, jonka Mäkinen sai Sjöblomilta ja toiselta yrittäjältä tammikuussa 2015. Syyttäjän mukaan raha oli lahjus.

Syytetyt kiistävät syytteet. Heidän mukaansa kyseessä oli ystävien välinen laina.

Vallilan puukotuksen oikeuskäsittely alkaa - kahta 16-vuotiasta syytetään taposta

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään käsittely Helsingin Vallilassa lokakuun lopulla tapahtuneesta puukotuksesta, jossa kuoli vuonna 2001 syntynyt mies. Kahta 16-vuotiasta poikaa syytetään taposta ja törkeästä ryöstöstä.

Puukotus tapahtui yöaikaan kadulla lokakuun lopulla. Uhri kuoli vammoihinsa sairaalassa myöhemmin samana yönä.

Toista 16-vuotiasta vastaan on nostettu myös joukko muita syytteitä. Häntä syytetään muun muassa Tampereella ja Loimaalla lokakuussa tapahtuneista tapon yrityksestä ja törkeän ryöstön yrityksestä sekä Helsingissä toukokuussa tapahtuneesta ryöstöstä. Näitä syytteitä käsitellään ensi viikolla.

Viron tuore ulkoministeri Eva-Maria Liimets saapuu Suomeen

Viron uusi ulkoministeri Eva-Maria Liimets saapuu Suomeen. Hän tapaa tänään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.), kertoo ulkoministeriö. Ministerit keskustelevat kahdenvälisistä aiheista, koronavirustilanteesta ja pandemian jälkeisistä elvytystoimista sekä alueellisesta tilanteesta. Lisäksi he käyvät läpi kansainvälisiä teemoja kuten transatlanttisia suhteita ja ilmastonmuutosta.

Liimets tapaa Suomen-vierailullaan myös presidentti Sauli Niinistön.

Virossa astui valtaan uusi hallitus tiistaina. Keskustapuolue sai ensimmäistä kertaa ulkoministerin salkun.

Yhdysvalloissa Novavax-yhtiön uusi koronavirusrokote on todettu tehokkuudeltaan yli 89-prosenttiseksi

Yhdysvaltalainen biotekniikkayritys Novavax kertoo, että sen kehittämä koronavirusrokote on saavuttanut 89,3 prosentin tehokkuuden laajoissa kolmannen vaiheen potilaskokeissa, jotka tehtiin yli 15 000 ihmisellä.

Yhtiön toimitusjohtajan mukaan sen kehittämä rokote voi olla tärkeä työkalu globaalin terveyskriisin ratkaisemiseksi. Uutisen varjopuolena yhtiö kertoo, että rokote ei tuo yhtä hyvää suojaa alkujaan Etelä-Afrikassa tunnistettua tarttuvampaa virusmuunnosta vastaan. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa presidentti Biden kumosi edeltäjänsä päätöksen aborttirahoituksen katkaisusta

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on kumonnut edeltäjänsä Donald Trumpin määräyksen, joka katkaisi rahoituksen abortteja tekeville tai aborttineuvontaa antaville kansainvälisille järjestöille. Asiasta kertovat muun muassa uutiskanava CNN sekä uutistoimisto AFP.

Presidentti kuvaili allekirjoittamansa määräyksen kumoavan edeltäjänsä hyökkäyksen naisten terveyspalveluihin pääsyä vastaan.

Lisäksi Biden allekirjoitti CNN:n mukaan määräyksen, joka avaa väliaikaisesti uudelleen liittovaltion sairausvakuutuksia tarjoavan sivuston. Sen on määrä auttaa vakuutuksettomia tai vakuutuksensa koronapandemian aikana menettäneitä ihmisiä saamaan sairausvakuutus ja pääsemään terveydenhoitoon.

Trump ja hänet jo kertaalleen hylännyt republikaanijohtaja tapasivat Floridassa

Yhdysvalloissa ex-presidentti Donald Trump ja edustajainhuoneen republikaanien johtaja Kevin McCarthy keskustelivat torstaina puolueen tulevaisuudesta.

Republikaanien saaminen takaisin edustajainhuoneen puikkoihin vuoden 2022 vaaleissa oli torstaisen tapaamisen pääasiallinen aihe. Asia selviää Trumpiin yhdistetyn poliittisen Save America -komitean tapaamisesta julkaisemasta otteesta.

Trump ja McCarthy kohtasivat Floridan Palm Beachilla Trumpin omistamalla Mar-a-Lago-klubilla, jonne tämä lähti jätettyään Valkoisen talon aiemmin tässä kuussa. Kaksikon välit olivat aiemmin kariutuneet loppiaisena tapahtuneen kongressitalon hyökkäyksen jälkeen. (Lähde: AFP)

Nettipöhinän puhaltama tuuli tyhjeni Nokian purjeista - osake laski rajusti New Yorkin pörssissä

Suomalaisen verkkolaitevalmistaja Nokian osakekurssi oli päivän kaupankäynnin loputtua laskenut voimakkaasti New Yorkin pörssissä.

Vielä eilisen sulkemisen aikaan osake oli noussut 6,5 dollariin eli yli 5,3 euroon, mutta tämänpäiväisen kaupankäynnin päätteeksi hinta oli noin 4,7 dollaria eli vajaat 3,9 euroa osakkeelta, kertoo Bloomberg. Laskua oli 28,4 prosenttia.

Nokian osakkeen hinta on viime päivinä poukkoillut, kun keskustelupalsta Redditissä toisiansa rohkaisseet WallStreetBets-palstan piensijoittajat kasvattivat sen arvoa.

Keskustelupalstan sijoittajat ovat nostattaneet myös pelikauppaketju Gamestopin ja ohjelmistoyhtiö Blackberryn kurssia.

Liverpoolin kuiva kausi päättyi 3-1-voittoon Tottenhamista

Jalkapallon Englannin Valioliigassa Liverpoolin viiden ottelun pituinen voitoton putki päättyi torstaina illalla selvään 3–1-voittoon isäntäjoukkue Tottenhamista. Voiton myötä Liverpool nousi liigan neljän parhaan joukkoon.

Liverpool oli jäänyt jopa kokonaan maalitta neljässä edellisessä liigaottelussaan. Kun Roberto Firmino potkaisi pallon maaliin, oli Liverpoolilla takanaan peräti 492 peliminuuttia kestänyt kuiva kausi.

Tottenhamilla oli illan ottelua ennen takanaan neljä tappiotonta valioliigapeliä. (Lähde: AFP)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka