Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Käräjäoikeus antaa tuomion Vantaan kuntapolitiikkaan liittyvässä korruptio-oikeudenkäynnissä, syytettynä kaksi ex-kokoomuskansanedustajaa

Syytettynä on kaksi entistä kokoomuksen kansanedustajaa, joista Tapani Mäkinen toimi tapahtuma-aikaan Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa tänään tuomion Vantaan kuntapolitiikkaan liittyvässä korruptio-oikeudenkäynnissä. Syytettynä on kaksi entistä kokoomuksen kansanedustajaa, joista Tapani Mäkinen toimi tapahtuma-aikaan Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana ja Juhani Sjöblom oli yrityksessä omistajana. Syytettynä on myös toinen yrittäjä.

Syytteet koskevat 20 000 euron rahasummaa, jonka Mäkinen sai Sjöblomilta ja toiselta yrittäjältä tammikuussa 2015. Syyttäjän mukaan raha oli lahjus.

Rahasumma siirtyi syytteiden mukaan Mäkiselle jonkin verran ennen kuin Vantaan kaupunginhallituksessa käsiteltiin kahden tontin etuostoasiaa. Syytteiden mukaan Mäkinen pyrki puheenjohtajana toimimaan yrittäjien omistamien yritysten eduksi eli siihen suuntaan, että kaupunki ei käyttäisi etuosto-oikeuttaan.

Kyse oli kahdesta kiinteistöstä, jotka Juhani Sjöblomin omistama Vekkox -yhtiö oli ostanut maanläjitystä varten. Myös Vantaan kaupungilla oli tarvetta läjitykseen soveltuville maa-alueille. Kiinteistöjen rahallinen arvo oli yhteensä noin 785 000 euroa.

Mäkistä syytetään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syytteessä törkeästä lahjuksen antamisesta ovat Sjöblom ja toinen yrittäjä. Syytetyt kiistävät syytteet.

Puolustukset: Kyseessä ystävien välinen laina

Syytettyjen puolustusten mukaan 20 000 euroa oli laina, joka ei liittynyt millään tavalla Vantaan kaupunginhallituksen asioihin. Sjöblom ja Mäkinen kertoivat oikeudessa, että Sjöblom lupasi vuonna 2011 auttaa Mäkistä, kun tämän lapsi kuoli, jos Mäkinen apua joskus tarvitsee. Tällainen tilanne miesten kertoman mukaan tuli alkuvuodesta 2015, kun Mäkisen 15 000 euron velkaa alettiin periä takaisin. Sjöblom antoi toisen yrittäjän kanssa 20 000 euroa käteisenä, jotta laina saatiin maksettua mahdollisimman äkkiä, miehet kertoivat oikeudessa.

Oikeudenkäynnissä todisteena on käsinkirjoitettu velkakirja, joka Sjöblomin mukaan on laadittu rahojen luovuttamisen yhteydessä. Kuulakärkikynällä kirjoitetussa paperiarkissa lukee lainan määrä, korko ja miesten nimet allekirjoituksineen.

Molemmilla pitkä ura politiikassa

Mäkinen nimitettiin kesällä 2017 silloisen oikeusministerin Antti Häkkäsen (kok.) erityisavustajaksi. Hän jätti tehtävänsä huhtikuussa 2018, kun poliisi oli aloittanut esitutkinnan lahjontaepäilyistä. Hän luopui myös luottamustoimistaan, joita hänellä oli Vantaan kaupungissa.

Mäkinen toimi Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja vuosina 2005–2006 ja 2009–2017 ja istui eduskunnassa vuosina 2003–2004 ja 2007–2015. Sjöblom taas on ollut Tuusulan kunnanhallituksen puheenjohtaja vuosina 2009–2010 ja kokoomuksen kansanedustajana vuosina 1997–2007.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka