Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastaamon potilastietoja on jälleen julkaistu pimeässä verkossa – mahdollisesti lähes 32 000 potilaskertomusta ladattavana

Psykoterapiakeskus Vastaamon potilastietoja on jälleen ilmaantunut pimeään verkkoon.

Tor-verkossa on julkaistu puolenyön jälkeen linkki valtavaan tiedostoon, josta voi mahdollisesti ladata tiedot lähes 32 000 potilaskertomukseen.

Jokainen potilaskertomus on otsikoitu ihmisten nimillä. Potilaskertomuksissa on ihmisten henkilötietoja, kuten henkilötunnus ja puhelinnumero, sekä mahdollisesti kertomuksia terapiakäynneistä.

STT on nähnyt julkaisun sekä jaetun tiedoston. Yli 70 megatavun tiedosto oli vielä puolenpäivän aikaan vapaasti ladattavissa.

Julkaisun tai tiedoston yhteydessä ei ollut viestiä tai minkäänlaista tietoa tekijästä. Tekijä julkaisi linkin nimettömänä. Myöskään lunnasvaatimuksia ei esitetty.

Asiasta kertoi aiemmin Yle .

Sekä STT:n että Ylen tietojen mukaan ainakin osa nyt julkaistuista tiedoista on aitoja. Täten ne voivat olla peräisin Vastaamon aiemmasta tietomurrosta, jossa kymmenientuhansien ihmisten tiedot varastettiin.

Murron uhrit saivat kiristysviestejä

Vastaamon potilastietoja ilmaantui ensimmäistä kertaa pimeään verkkoon lokakuussa, jolloin julkaisussa vaadittiin rahaa Vastaamolta. Tiedot olivat mitä ilmeisimmin peräisin Vastaamon potilastietokantaan aiemmin tehdystä tietomurrosta.

Tietomurron uhreille lähetettiin tämän jälkeen kiristysviestejä. Uhrien henkilötiedot ja potilaskertomus uhattiin julkaista, elleivät he suostuisi maksamaan satojen eurojen lunnaita. Keskusrikospoliisi (KRP) tutkii tietomurtoa.

Vastaamo teki poliisille rikosilmoituksen tietomurrosta syyskuun lopussa, mistä lähtien KRP on selvittänyt asiaa. Tutkittavia rikosnimikkeitä ovat törkeä tietomurto, törkeä kiristys ja törkeä yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen. KRP tutkii myös sitä, onko Vastaamon työntekijöitä syyllistynyt tietosuojarikokseen.

– Tietosuojarikoksesta epäiltyinä on alle kymmenen henkilöä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen.

Rikosilmoituksia tehty noin 25 000

Ylen mukaan kyseessä on nyt syksyn tapahtumien jälkeen ensimmäinen kerta, kun Vastaamon potilaiden tietoja on jaettu laajamittaisesti. Rikoskomisario Leposen mukaan asialla saattavat olla nyt eri henkilöt kuin viimeksi.

– Poliisilla ei ole tietoa, kuinka moni aineiston on silloin ehtinyt lataamaan, sanoo Leponen.

Leposen mukaan ainakin periaatteessa on mahdollista sekin, että tämänkertaisen tietojen julkaisun taustalla olisi uusi tietomurto.

– Sitä asiaa tutkitaan. Nyt on hyvin ennenaikaista arvioida, sanoo Leponen.

Poliisi on tähän mennessä saanut rikosilmoitukset noin 25 000 Vastaamon asiakkaalta, jotka ovat saaneet kiristysviestejä. Leponen arvioi, että jäljellä on muutamia tuhansia rikoksen uhriksi joutuneita, jotka eivät ole vielä tehneet rikosilmoitusta.

Törkeän tietomurron ja törkeän kiristyksen lisäksi keskusrikospoliisi tutkii sitä, liittyykö Vastaamon yrityskauppaan rikosta eli onko tietoa tietomurrosta salattu yrityksen myynnin yhteydessä.

– Voin vahvistaa, että tämänkaltainen tutkintapyyntö on vastaanotettu. Enempää en tässä vaiheessa voi kommentoida, sanoo rikosylikonstaapeli Ari Juottonen KRP:stä.

Toimitusjohtaja irtisanoutui eilen

Vastaamon toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi irtisanoutui tehtävästään eilen. Pirttijärvi vahvisti eron STT:lle, mutta ei kommentoinut sen syitä.

Pirttijärvi aloitti toimitusjohtajana ja Vastaamon hallituksen puheenjohtajana viime marraskuussa. Tieto terapiapalveluja tarjoavan yrityksen laajasta tietomurrosta oli tullut julkisuuteen lokakuussa, ja yhtiön hallitus oli vapauttanut silloisen toimitusjohtajan Ville Tapion tehtävästään.

Vastaamon yhtiökokous on kutsuttu koolle ensi torstaina. Yhtiökokouksessa on määrä päättää yrityksen toiminnan jatkamisesta.