Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Amnesty: Valko-Venäjällä tehty yli 900 valitusta poliisin väärinkäytöksistä mielenosoituksissa, yhdestäkään ei ole aloitettu rikostutkintaa

Valko-Venäjällä on osoitettu mieltä elokuusta alkaen. AFP / LEHTIKUVA

STT

Valko-Venäjällä poliisin väärinkäytöksistä presidentinvaalien jälkeisissä mielenosoituksissa on tehty yli 900 valitusta. Yhdestäkään ei ole aloitettu rikostutkintaa. Asia selviää kansainvälisen ihmisoikeusjärjestö Amnestyn raportista.

Järjestön mukaan Valko-Venäjän valtakunnansyyttäjä ei ole aloittanut oikeusprosesseja ihmisoikeusloukkauksista epäiltyjä viranomaisia vastaan. Lisäksi kanteluiden tekemistä on vaikeutettu muun maussa byrokraattisilla esteillä.

Syyttäjävirasto raportoi lokakuussa, että se on aloittanut mielenosoittajia vastaan yli 650 rikostutkintaa, kerrotaan Amnestyn tiedotteessa. Järjestö kertoo, että yli 200 mielenosoittajaa vastaan on nostettu syytteet mellakoinnista ja poliisin väkivaltaisesta vastustamisesta. Tiedotteessa todetaan kansalaisjärjestöjen kertoneen, että rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan on nostettu lukuisia oikeusjuttuja poliittisin tai tekaistujen syytteiden perusteella.

Pidätyskeskuksiin joutuneiden mielenosoittajien tarkka määrä ei ole tiedossa. Tiedotteessa kerrotaan, että viime joulukuun alkuun mennessä YK:n ihmisoikeusvaltuutetun mukaan pidätettynä oli ollut yli 27 000 ihmistä.

Amnesty kertoo, että useita mielenosoittajia on kidutettu tai pahoinpidelty mielenosoitusten tai pidätysten yhteydessä.

Valko-Venäjällä on osoitettu mieltä elokuusta alkaen, jolloin pitkään vallassa ollut Aljaksandr Lukashenka julistautui presidentinvaalien voittajaksi. Vaalit on laajasti tuomittu vilpillisiksi.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka