Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pirkanmaalla abiturienttien toivotaan vetäytyvän kahden viikon karanteeniin ennen kirjoituksia, Oulussa maskien käytöstä lipsuttu – tartunnat työpaikoilla kasvussa

Useat alueelliset koronaohjausryhmät pitivät koronalinjauksensa voimassa ja esittivät osin myös uusia suosituksia.

Pirkanmaalla ohjausryhmä suosittelee abiturienteille kahden viikon omaehtoista karanteenia ennen ylioppilaskirjoituksia. Karanteenia suositellaan myös kirjoitusten ajan.

– Tämä suositus on nyt tarkoitettu vain abiturienttien omaksi parhaaksi, jotta jokainen pääsee varmasti kirjoittamaan suunnittelemansa aineet eikä tarvitsisi kirjoituspäivän alla jännittää koronatestin tulosta, johtajaylilääkäri Juhani Sand Tampereen yliopistollisesta sairaalasta sanoo tiedotteessa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin reilusta 120:stä viime viikolla havaitusta tapauksesta noin 20 liittyi sairaanhoitopiirin mukaan ulkomaalaisten opiskelijoiden tartuntaketjuun.

Sandin mukaan myös kevään abiperinteisiin kuuluvat penkkariajelut on suositeltu järjestämään vasta kirjoitusten jälkeen.

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat 16. maaliskuuta. Viimeinen koepäivä on 7. huhtikuuta.

Koronaohjausryhmä piti Pirkanmaata koskevat muut suositukset voimassa helmikuun 8. päivään saakka. Kokoontumisrajoitus alueella järjestettävissä tilaisuuksissa on kymmenen henkilöä.

Oulussa koronaväsymystä työpaikoilla

Pohjois-Pohjanmaan koronaohjausryhmä esitti tiistaina, että nykyinen kymmenen hengen kokoontumisrajoitus ja maskin käyttöä koskevat suositukset pidettäisiin voimassa helmikuun loppuun saakka. Alueen todettiin olevan edelleen kiihtymisvaiheessa.

Ohjausryhmä esitti huolensa suosituksista lipsumisesta, mikä on näkynyt nousseina tartuntamäärinä erityisesti rakennustyömailla ja monissa pienyrityksissä etenkin Oulun alueella.

– Valitettavasti alkaa näyttää siltä, että näytteenottoon ei hakeuduta enää samassa määrin kuin aiemmin. Samaan aikaan suosituksia ei aina jakseta noudattaa ja erityisesti työpaikoilla turvavälit ja maskin käyttö näyttävät unohtuneen, sanoo koordinaatioryhmän puheenjohtaja Juha Korpelainen tiedotteessa.

Maskeja näkyy paikoin vähän Etelä-Karjalassa

Kiihtymisvaiheessa jatkaa myös Etelä-Karjalan alue, jossa ohjausryhmä uskoo aluehallintoviraston julkisten tilaisuuksien 20 hengen kokoontumisrajoituksen jatkuvan helmikuun loppuun saakka. Ohjausryhmä on määritellyt yksityishenkilöiden tilaisuuksien kokoontumisrajaksi kymmenen henkilöä.

Alueellisen ohjausryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula kertoo tiedotteessa, että kokoontumisrajoituksia on toivottu kasvatettavan joukkueurheilussa 25 henkilöön. Karhulan mukaan rajoituksesta ei kuitenkaan aiota poiketa.

– Mahdolliset isot joukkoaltistumiset laittavat tartunnanjäljityksemme koville, jolloin on vaara, että kaikkia tartuntoja ei saada jäljitettyä, mikä lisää leviämisvaiheen riskiä. Tällöin rajoitukset kiristyisivät entisestään, hän sanoo.

Karhulan mukaan maskien käyttö näyttää vähentyneen huomattavasti nuorten keskuudessa kauppakeskuksissa. Myös joukkoliikenteessä hengitysteiden suojaamisessa pitäisi hänen mukaansa petrata.