Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pietarilaisnainen joutui sairaalahoitoon poliisiväkivallan vuoksi, venäläisviranomaiset puolustelevat toimiaan – Kremlin edustaja syyttää Tiktokia levottomuuksien lietsomisesta

Uutistoimisto AFP:n mukaan Moskovan marssille olisi eilen osallistunut noin 20 000 ihmistä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjällä viranomaiset ovat ottaneet kiinni jo yli 3 500 oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukiprotesteihin lauantaina osallistunutta, kertoo kiinniottoja seuraava, venäläisten kansalaisaktivistien ylläpitämä sivusto OVD Info .

Venäjän viranomaiset ovat kertoneet tutkivansa myös viikonlopun aikana ilmennyttä "virkavallan vastustamista" ja "huliganismia".

– Viranomaiset jatkavat laajan kuva- ja videomateriaalin tutkimista, kertoo rikostutkinnoista vastaava Venäjän federaation tutkintakomitea.

Pietarissa syyttäjäviranomaiset kertoivat selvittävänsä lisäksi virkavallan mahdollisia rikkomuksia. Kannanotto annettiin sen jälkeen, kun mediassa levisi video, jossa poliisi potkaisee Pietarissa protesteihin osallistunutta keski-ikäistä naista vatsaan.

Nainen on parhaillaan tehohoidossa ja häntä hoitavan sairaalan mukaan kriittisessä tilassa.

Viranomaisten mukaan lähes 30 ihmistä olisi sairaalahoidossa viikonlopun protestien jälkeen.

Venäjä puolusti toimiaan ja syytti Tiktokia protestien lietsonnasta

Venäjän mukaan suurin osa kiinni otetuista olisi jo vapautettu. Kremlin ihmisoikeuskomission puheenjohtaja Valeri Fadejev myös puolusti kiinniottoja. Hänen mukaansa protestit olivat laittomia, koska ne järjestettiin koronaviruspandemian aikana.

Hän myös syytti kiinalaista videosovellusta Tiktokia protestien lietsomisesta. Hänen mukaansa palvelussa olisi kannustettu alaikäisiä osallistumaan lauantain protestiin.

– Tämä vaatii tutkintaa, hän sanoi.

Ihmisiä kokoontui Navalnyin vankilan läheisyyteen

Navalnyi otettiin kiinni viime sunnuntaina, kun hän palasi Venäjälle oltuaan sairaalahoidossa Saksassa myrkytysyrityksen jälkeen. Hänet tuomittiin pidettäväksi vangittuna 30 päivän ajan.

Sadat mielenosoittajat kokoontuivat eilen Navalnyin vankilan lähettyville, mutta turvallisuusjoukot hajottivat väkijoukon ja ajoivat mielenosoittajat pois.

Sekä Yhdysvaltain ulkoministeriö että EU ovat vaatineet niin Navalnyin kuin protestissa kiinni otettujen vapauttamista ja tuominneet poliisin voimankäytön. Poliisi muun muassa pamputti mielenosoittajia, jotka puolestaan heittelivät raskaasti varustautuneita poliiseja lumipalloilla.

Venäjä puolestaan on syyttänyt Yhdysvaltoja sekaantumisesta sisäisiin asioihinsa, koska Yhdysvaltojen suurlähetystö Moskovassa oli lähettänyt varoituksen amerikkalaisille Navalnyin tueksi järjestettävistä mielenosoituksista.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan tällaiset varoitukset pysyä poissa mielenosoitusten reiteiltä ovat sopimattomia ja epäsuorasti puuttumista Venäjän asioihin.

Yhdysvaltain suurlähetystön edustaja totesi, että kyseessä oli rutiinitoimenpide. Vastaavia varoituksia annetaan ympäri maailman, jos odotettavissa on suuria mielenosoituksia.

Protesteja luvassa mahdollisesti myös ensi viikonloppuna

Lauantain protestit olivat mittaluokaltaan harvinaisen suuria ja laajalle levinneitä maantieteellisesti.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Moskovan marssille olisi osallistunut noin 20 000 ihmistä, Pietarissa taas olisi marssinut 10 000. Yhteensä mielenosoituksia järjestettiin yli sadassa Venäjän kaupungissa.

Navalnyin alueellisen verkoston johtajan Leonid Volkovin mukaan yhteensä noin 300 000 ihmistä marssi vangitun Navalnyin puolesta viikonloppuna. Volkovin mukaan protesteja on kutsuttu koolle myös ensi viikonlopulle.

Kommentoi

Mainos: Kotkan Asunnot

Vuokra-asuntoja kaikkiin elämänvaiheisiin

Palvelut

Ruokapaikka