Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle selvitti: Näistä ammateista jäädään useimmin työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä

Toimistotyöntekijät jäävät eri ammattiryhmistä useimmin työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä. Tieto käy ilmi Eläketurvakeskuksen Ylelle tekemästä listauksesta.

Seuraavaksi yleisintä mielenterveyssyistä eläköityminen on lastenhoitotyöntekijöiden sekä henkilökohtaisten avustajien ja omaishoitajien keskuudessa. Listan kärjessä on myös muita toimistotyötä tai hoitotyötä tekeviä ammattiryhmiä sekä useita metallialan ammatteja, kuten koneasentajat ja valimotyöntekijät.

Mielenterveyssyistä työkyvyttömyyseläkkeelle jääminen on harvinaisinta monissa asiantuntija-ammateissa sekä eräissä kaivosalan ja paperiteollisuuden ammateissa.

Ylen haastatteleman tutkija Hanna Rinteen mukaan työn henkinen kuormittavuus ei ole ainoa syy eri ammattiryhmien välisille eläköitymiseroille. Vähän koulutusta vaativiin ammatteihin päätyy suhteessa enemmän ihmisiä, joilla on jo valmiiksi mielenterveysongelmia, koska heillä ei ole voimavaroja kouluttautua pitkälle.