Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yritysten olisi hyvä saada korvausta, jos ne joutuvat sulkemaan tilojaan koronan takia, arvioi perustuslakivaliokunta

Perustuslakivaliokunnan mielestä olisi perusteltua säätää kohtuullisesta kompensaatiosta elinkeinonharjoittajille, jos viranomaiset sulkevat asiakastiloja tartuntatautilain nojalla. Korvaus taloudellisista menetyksistä tulisi kyseeseen erityisesti, jos rajoitus kestää yli kaksi viikkoa.

– Tämä jää nyt harkittavaksi sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Todetaan vain, että se on varmaan järkevää jollain tavalla järjestää, sanoi valiokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) tiedotustilaisuudessa torstaina.

Valiokunta ei pidä korvausmallin puuttumista täysin perustuslain vastaisena mutta esittää, että perusoikeudet toteutuisivat paremmin, jos rajoitustapauksissa olisi kohtuullinen kompensaatio.

Hallituksen lakiesitys on ollut valiokunnan arvioitavana. Esitys antaisi paikallisille ja alueellisille viranomaisille oikeuksia sulkea myös yksityisiä asiakastiloja, jos se on koronavirustartuntojen leviämisen estämiseksi välttämätöntä. Tällä hetkellä kaupungit voivat sulkea vain omia tilojaan.

Valiokunta katsoo, että lakiehdotuksen perusratkaisut ovat perustuslain mukaisia ja ehdotettuja toimenpiteitä voidaan pitää välttämättöminä.

Perustuslakivaliokunnan kanta lakiesityksestä on ratkaisevimpia lakimuutoksen etenemisen kannalta. Eduskuntakäsittelyn on arvioitu olevan valmis aikaisintaan helmikuun puolivälissä.

Yksityisiä tiloja voidaan sulkea, ravintoloita muutos ei koske

Tartuntatautilain muutosten myötä alueviranomaiset voisivat viimesijaisena keinona laittaa säppiin myös yksityiset asiakastilat kuten kuntosalit, yleiset saunat, uimahallit, harrastuspaikat ja huvipuistot. Sulkemispäätös voisi olla voimassa kaksi viikkoa kerrallaan.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) sanoi, että toimivaltuuksien kasvaessa korostuu viranomaisen velvoite arvioida toimien välttämättömyys.

– Kun paikallisten ja alueviranomaisten toimivaltuuksia kasvatetaan, samaan aikaan korostuu viranomaisten velvollisuus arvioida, onko välttämätöntä käyttää näitä toimivaltuuksia juuri heidän alueellaan ja kunkin toimivaltuuden osalta vielä erikseen.

Ravintoloita muutos ei koske, sillä niistä on annettu oma lakinsa.