Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi on ottanut oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kiinni Moskovassa Sheremetjevon kentällä– Navalnyin kone laskeutui eri kentälle kuin alkujaan piti

Poliisi on ottanut oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kiinni Moskovassa Sheremetjevon lentokentällä. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja venäläislehti Moscow Times . On vielä epäselvää onko kyseessä pidätys.

Moscow Timesin mukaan oppositiojohtajan asianajaja ei päässyt hänen mukaansa. Navalnyi otettiin kiinni passintarkastuksessa, jossa hän hyvästeli myös kanssaan matkustaneen vaimonsa Julia Navalnajan.

Berliinistä saapuneen koneen oli alkujaan määrä laskeutua Vnukovon lentokentälle Suomen aikaa puoli seitsemän jälkeen, mutta kone kiersi kymmenien minuuttien ajan ympyrää Moskovan yllä. Lopulta kone ohjattiin laskeutumaan Vnukovon sijaan Sheremetjevolle.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Jussi Lassilan mukaan kentän vaihdoksen syyksi on kerrottu lumenpoistolaitteiden rikkoutuminen Vnukovon kiitotielle.

Poliisin on aiemmin päivällä kerrottu ottaneen Navalnyin tukijoita kiinni Vnukovon kentällä, jonne oppositiojohtajan tukijoukot ja median edustajat ovat olleet kokoontuneena sankoin joukoin.

Kentällä on otettu kiinni ainakin Navalnyin läheinen liittolainen Ljubov Sobol. AFP ja Moscow Times kertovat kentällä otetun kiinni yhteensä neljä Navalnyin liittolaista. Lisäksi kiinniotoista on kertonut Twitterissä Navalnyin korruptionvastainen FBK-järjestö.

Moscow Times kertoo, että kiinni otettujen joukossa olisi silminnäkijähavaintojen mukaan myös Navalnyin veli Oleg Navalnyi.

Myös mellakkapoliisi ollut paikalla Vnukovolla

Ljubov Sobolin kiinniotosta on kerrottu useissa lähteissä, mutta Navalnyin veljen osalta on liikkunut epävarmempia tietoja. Hänen nimeään ei esimerkiksi löydy FBK:n Twitterissä julkaisemalta listalta eikä FBK:n johtajan Ivan Zhdanovin julkaisemasta tviitistä .

Zhdanovin mukaan kiinni otettujen joukossa on sen sijaan ollut Ilja Pakhomov, joka oli AFP:n mukaan Navalnyin kanssa, kun hän sairastui kesällä kesken lennon myrkytyksen seurauksena.

Navalnyita takaisin Venäjälle kuljettava kone lähti Berliinistä iltapäiväneljän jälkeen. Hieman ennen lähtöä Moscow Times kertoi Navalnyin nousseen Venäjälle suuntaavaan koneeseen vaimonsa Julia Navalnajan kanssa.

– Tulkaa tapaamaan minua, oppositiojohtaja ilmoitti kannattajilleen keskiviikkona sosiaalisen median kanavilleen kirjoittamassaan viestissä ennen lähtöään Berliinistä.

Moscow Times kertoi Suomen aikaa ennen iltakuutta mellakkapoliisin saapuneen Vnukovon lentokentälle. Mellakkapoliisin ajoneuvoja on ollut jo aiemmin päivällä pysäköitynä lentokentän ulkopuolella. Poliisi on yrittänyt lehden mukaan poistaa paikalta joitain saapuvien aulassa oppositiojohtajan saapumista odottavia toimittajia ja Navalnyin tukijoukkoihin kuuluvia henkilöitä.

Iltakuuden jälkeen lehti taas kertoi, että Navalnyin tukijoita on pidätetty lentokentällä ja sen ulkopuolella.

Navalnyi painotti lähdön hetkellä syyttömyyttään

Navalnyi on oleillut Saksassa siitä lähtien, kun hänet toimitettiin sinne hoitoon Venäjällä elokuussa tapahtuneen myrkytyksen jälkeen.

44-vuotias Navalnyi myrkytettiin elokuussa Siperian Tomskissa, minkä jälkeen hänet lennätettiin sairaalahoitoon Berliiniin. Navalnyi on kertonut toipuneensa myrkytyksestä lähes täysin.

Oppositiojohtaja on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä, joka Navalnyin mukaan toimi presidentti Vladimir Putinin käskystä. Putin on kiistänyt Navalnyin syytökset.

Venäjän vankiloista vastaava viranomainen FSIN on ennalta ilmoittanut pidättävänsä Navalnyin, kun hän saapuu Venäjälle. FSIN katsoo, että ehdonalaista vankeusrangaistusta kärsinyt Navalnyi laiminlöi ilmoittautumisen venäläisviranomaisille joulukuussa, kun hän oli viranomaisten mukaan jo kyllin toipunut myrkytyksestään. Navalnyin ehdonalainen rangaistus päättyi vuodenvaihteessa.

AFP:n mukaan Navalnyi painotti syyttömyyttään häntä koneen sisällä ympäröineille toimittajille.

– He aikovat pidättää minut? Se on mahdotonta, minä olen syytön, hän sanoi kasvomaskiin sonnustautuneena.

– Koen olevani Venäjän kansalainen, jolla on täysi oikeus palata kotiinsa.

Asiantuntija: Imagoon ei olisi sopinut jäädä Venäjän ulkopuolelle

Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja ja Venäjä-asiantuntija Hanna Smith uskoo, että Navalnyin paluu on osa pitkää jatkumoa Navalnyin ja Venäjän valtion suhteessa.

– Koko sen ajan, kun Navalnyi on ollut poliittisesti aktiivinen, hän on korostanut venäläisyyttä ja isänmaallisuutta. Hänen imagoonsa ei olisi sopinut jäädä Venäjän ulkopuolelle ja pyrkiä jatkamaan oman agendansa ajamista siellä, Smith arvioi STT:lle sunnuntaina iltapäivällä.

Smith uskoo Venäjän johdon toivoneen, että Navalnyi olisi jäänyt pysyvästi ulkomaille. Hän painottaa, että jo ennestään tiedetään, että kotimaan asioihin vaikuttaminen rajojen ulkopuolelta käsin on vaikeaa. Esimerkkinä Smith käyttää Venäjältä lähtenyttä Mihail Hodorkovskia.

Smith painottaa, että Venäjän turvallisuuspalvelun tekemä murhayritys Navalnyin omassa kotimaassa ei ole pikkujuttu. Siksi on perustelua sanoa, että Navalnyi, kahden alaikäisen lapsen isä, matkustaa Venäjälle oman henkensä uhalla ja vähintään välitöntä pidätystä uhmaten.

– Ehkä hän on laskenut, ettei hänen henkeään yritetä riistää ihan saman tien, mutta sekin mahdollisuus on olemassa.

Smith pitää todennäköisenä, että Venäjä toteuttaa uhkauksensa pidätyksestä. Hän uskoo Navalnyin itsekin arvelleen, että näin käy.