Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STT:n siteerauksissa Yle ylivoimainen – kärjessä pysyivät myös HS ja Uutissuomalainen

Vuonna 2020 STT siteerasi useimmiten Yleä. Siteerauskertoja oli 184. Toisena tuli Helsingin Sanomat, jota siteerattiin 125 kertaa ja kolmantena Uutissuomalaisen yhteistoimitus 86 uutisvoitolla.

Kärki oli sama myös vuonna 2019, mutta siihen verrattuna Yleä siteerattiin vuonna 2020 parikymmentä kertaa useammin, kun HS:n siteeraukset vähenivät suunnilleen saman verran.

Ylen runsaita siteerauksia selittävät osaltaan useat kärkipoliitikkojen haastattelut, säännölliset gallupit sekä monipuolinen koronauutisointi. Helsingin Sanomatkin oli valtakunnanpolitiikan uutisoinnin eturintamassa ja sai myös useita uutisvoittoja muun muassa Huoltovarmuuskeskuksen keväisiä maskikauppoja peratessaan. Uutissuomalainen taas teki useita laajoja selvityksiä ja kyselyitä muun muassa ihmisten joulunvietosta ja kannoista eläkeputken poistoon.

Jaetulla neljännellä sijalla olivat Ilta-Sanomat ja yhteistoimitus Lännen Media, joista kumpaakin siteerattiin 52 kertaa. Kärkikymmenikköön mahtuivat myös Iltalehti, MTV, Keskisuomalainen, Maaseudun Tulevaisuus sekä Suomen Kuvalehti, joka pudotti Savon Sanomat sieltä pois.

Yhteensä siteerauksia tehtiin loppuneena vuonna noin 730, kun vuonna 2019 niitä tehtiin yli 850.

Journalisti-lehdelle tekemässään selvityksessä STT kävi läpi uutisensa koko vuodelta 2020. Siteerauksiksi laskettiin uutiset, jotka tehtiin jonkin muun tiedotusvälineen uutisvoiton tietojen pohjalta niin, että siteerauksen lähde mainittiin myös otsikossa.

Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia kustantava Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.