Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kirjailija Sinikka Nopola on kuollut – "Yksi suomalaisen kirjallisuuden suurimpia humoristeja"

Sinikka Nopola kuoli vaikeaan sairauteen. Kuvassa Nopola Risto Räppääjä ja pullistelija -elokuvan mediatilaisuudessa Helsingissä helmikuussa 2019. Mesut Turan / Lehtikuva

Eeva Nikkilä-Kiipula / STT

– Sinikalla oli mahtava taito pystyä sanoittamaan ja ymmärtämään suomalaista luonteenlaatua. Uskon, että se on yksi syy, miksi me niistä tarinoista niin paljon pidämme, kuvailee kirjailija Sinikka Nopolaa ja hänen tuotantoaan kustantaja Saara Tiuraniemi Tammesta .

Sinikka Nopola kuoli vaikeaan sairauteen keskiviikkona Helsingissä. Hän oli kuollessaan 67-vuotias.

Nopolan elämäntyö on varsin laaja. Hänen kynästään on lähtenyt muun muassa noin 80 kirjaa, lukuisia näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia, pakinoita, esseitä ja kuunnelmia. Suuri yleisö tuntee hänet esimerkiksi Eilasta ja Rampesta ja likasta kertovista hämäläistarinoista. Lastenkulttuuriin hän teki yhdessä sisarensa Tiina Nopolan kanssa vuodesta 1989 lähtien lähtemättömän vaikutuksen kirjasarjoilla Heinähattu ja Vilttitossu sekä Risto Räppääjä. Molemmista sarjoista on myös tehty suosittuja elokuvia.

Sinikka Nopolan esikoisteos Teepussit ilmestyi 1987.

Hämäläistarinat Eilasta, Rampesta ja likasta kertovat suomalaisista

Sinikka Nopolalla oli Tiuraniemen mukaan virkistävä tapa katsoa maailmaa ja nähdä siinä uudella tavalla sellaisia asioita, jotka tavallaan ovat siellä, mutta jotka hahmottuvat, kun hän sanoo ne.

– Esimerkiksi hänen hämäläistarinansa Eilasta, Rampesta ja likasta ovat tarinoita suomalaisista. Suomalaiset on verhottu siinä hämäläisiksi. Hän ymmärsi todella hyvin suomalaista luonteenlaatua, ja hänen lakoninen huumorinsa teoksissa ja absurdi tapa katsoa asioita näkyy koko hänen tuotannossaan.

Ideoita Sinikka Nopola ammensi muun muassa ympäristöstään ja lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Nopola seurasi Tiuraniemen mukaan myös maailmaa.

"Yksi suomalaisen kirjallisuuden suurimpia humoristeja kautta aikojen"

Nopolan tuotannossa keskeisellä sijalla on huumori, ja humoristeja ei maassa ole Tiuraniemen mukaan koskaan liikaa.

– Väitän, että hän on yksi suomalaisen kirjallisuuden suurimpia humoristeja kautta aikojen. Ja tämä koskee koko hänen tuotantoaan, sekä lasten että aikuisten tuotantoa.

Kirjallisuuden alalla Nopola oli todellinen moniottelija. Lyriikka meni hänellä lauluihin asti.

– En tiedä, löytyykö sellaista lajityyppiä, mitä hän ei olisi pystynyt kirjoittamaan. Ja hän pystyi myös kirjoittamaan kaikenikäisille.

Nopola teki runokokoelman vuonna 2019 Tammen lasten ja nuorten puolelle. Tiuraniemen mukaan nämä runot ovat viisaita ja puhuttelevat kaikkia ikään katsomatta. Runokokoelman nimi on Mustekala löytää trikoot.

– Muistan sen kesän 2018, kun häneltä tuli näitä runoja ihan ryöppynä. Yhtäkkiä sieltä alkoi runoa tulla, ja sitten todettiin, että nyt on korkea aika julkaista ensimmäinen runokirja, kun on hirveän määrän lauluja ja kaikkea muuta tehnyt, Tiuraniemi kertoo.

Kirjailija kuvasi henkilöitään lämmöllä

Sinikka Nopolan huumoria Tiuraniemi on luonnehtinut nyrjähdyksiksi.

– Nopola pystyi näkemään arjessa ja ihmisten välisessä kommunikaatiossa nyrjähdyksiä ja kuvittelemaan siihen tilanteen tai näkemään siinä yhtäkkiä jonkin repliikin tai jonkun henkilön ja sillä lailla viemään sitä eteenpäin.

Nopolan tuotantoa leimasi Tiuraniemen mukaan myös lämpö. Vaikka kuinka hullunkurisia tapahtumia ja henkilöhahmoja Nopolalla onkin, hän kuvasi kaikkea lämmöllä.

– Hän oli aidosti kiinnostunut ihmisistä ja oli pienen ihmisen puolella, Tiuraniemi sanoo.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka