Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kongressitalon mellakoissa loukkaantui yli 50 poliisia – senaatin demokraattijohtaja Schumer haluaa Trumpin viralta

Yhdysvalloissa Washingtonissa yli 50 poliisia loukkaantui keskiviikkona kongressitalon mellakoissa, kertoo paikallinen poliisipäällikkö Steven Sund lausunnossaan . Useat poliiseista ovat loukkaantuneet vakavasti ja ovat sairaalahoidossa.

Poliisi vahvistaa myös keskiviikkona Washingtonista löytyneen kaksi putkipommiksi epäiltyä räjähdettä. Poliisin mukaan kyse oli oikeista räjähteistä, jotka tehtiin vaarattomiksi. Räjähteet on välitetty eteenpäin liittovaltion poliisi FBI:lle tutkittavaksi.

Poliisi kertoo havainneensa myös epäilyttävän ajoneuvon, joka tutkittiin perusteellisesti ja tehtiin vaarattomaksi. Ajoneuvon omistaja ja 13 muuta pidätettiin laittomasta kulusta Capitolin alueelle.

Poliisipäällikkö kertoo lausunnossaan, että tuhannet ihmiset ryntäsivät keskiviikkona Capitolin kongressirakennukseen. Sundin mukaan ihmiset hyökkäsivät aktiivisesti poliiseja ja muita viranomaisia kohtaan muun muassa metalliputkien kanssa sekä päästivät ilmaan kemiallisesti ärsyttäviä aineita.

– He olivat päättäväisiä tulemaan Capitol-rakennukseen sisälle aiheuttamalla suuria vahinkoja, Sund kirjoittaa.

Poliisin ampuma nainen kuoli vammoihinsa sairaalassa

Lausunnossaan Sund vahvistaa poliisin ampuneen aikuista naista, kun "protestoijat" lähestyivät kongressin istuntosalia, missä kongressiedustajat olivat suojassa. Haavoittunut nainen kuljetettiin sairaalaan, missä hän kuoli vammoihinsa.

Poliisi myös vahvistaa hänen henkilöllisyytensä, mikä on kerrottu mediassa jo aiemmin. Nainen oli 35-vuotias ilmavoimien veteraani, kertoo Washington Post .

Asettaan käyttänyt poliisi on asetettu virkavapaalle ja hänen poliisivaltuutuksensa on erotettu määräajaksi, kunnes tutkinta tapauksesta suoritetaan loppuun.

Mediassa on kerrottu myös kolmen muun kuolleen mellakan seurauksena, mutta poliisi ei ole kertonut heidän kuolinsyistään tarkemmin. Sundin lausunnossa ei mainita muita kuolonuhreja.

CNN:n mukaan poliisi on kertonut pidättäneensä ainakin 68 ihmistä, joista useimmat ulkonaliikkumiskiellon rikkomisesta. Washingtoniin määrättiin mellakan seurauksena yön ajaksi ulkonaliikkumiskielto.

– Väkivaltainen hyökkäys Capitoliin oli täysin erilainen kuin mitä olen koskaan kokenut 30 vuoden lainvalvontaurani aikana Washingtonissa, Sund kirjoittaa.

Senaatin demokraattijohtaja: Trump pantava heti viralta

Senaatin demokraattijohtajan Chuck Schumerin mukaan Trump tulisi panna heti viralta keskiviikkona tapahtuneen kongressin mellakan vuoksi.

– Se, mitä Capitol-kukkulalla tapahtui eilen, oli kapina Yhdysvaltoja vastaan, johon presidentti oli kannustanut. Nykyisen presidentin ei pitäisi jatkaa virassaan enää päivääkään, Schumer sanoi lausunnossaan brittilehti Guardianin mukaan.

– Nopein ja tehokkain tapa, joka voidaan tehdä jo tänään, olisi poistaa presidentti virasta niin, että varapresidentti ottaa välittömästi käyttöön perustuslain 25. lisäyksen. Jos varapresidentti ja hallitus eivät sitä tee, kongressin tulisi kokoontua uudelleen ja nostaa syyte virkarikoksesta.

Jälleen uusi ero: nyt lähtee ministeri

Keskiviikon tapahtumien jälkeen hallinnosta on kuultu lukuisia irtisanoutumisuutisia. Viimeisimpänä lähdöstään kertoi liikenneministeri Elaine Chao. Hän on ensimmäinen hallituksen ministeri, joka eroaa eilisten tapahtumien seurauksena.

Chaon mukaan mellakka oli traumaattinen kokemus, joka olisi ollut täysin vältettävissä. Chao kertoo tapahtumien vaivanneen häntä tavalla, jota hän ei voi enää ohittaa.

Chao on naimisissa senaatin enemmistöjohtajan Mitch McConnellin kanssa.