Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etla: Suomen ict-päästöistä jopa valtaosa syntyy ulkomaisissa palvelinkeskuksissa

Suomalaisen viestintä- ja tietotekniikka-alan päästöistä jopa valtaosa syntyy ulkomailla, ilmenee Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusraportista.

– Vaikka Suomen ict-alan sähkönkulutus on noin 1–2 prosenttia kokonaiskulutuksesta, luku ei kuvaa oikeassa suhteessa digipalveluiden käytön aiheuttamaa ilmasto- ja ympäristövaikutusta, arvioi Etlan johtava tutkija ja Aalto-yliopiston työelämäprofessori Timo Seppälä tiedotteessa.

Hänen mukaansa merkittävä osa suomalaisten organisaatioiden ja kuluttajien päivittäin käyttämistä digipalveluista tuotetaan ulkomailla sijaitsevissa palvelinkeskuksissa. Tällöin energian kulutus ja vastaavat ilmasto- ja ympäristövaikutukset kohdistuvat muualle kuin Suomeen.

Tietotekniikka-ala samoin kuin tietotekniikan käyttö muilla aloilla kasvaa jopa 30 prosentin vuosivauhtia. Samaan aikaan alan vuosittaiset hiilidioksidipäästöt ovat jo kasvaneet suuremmiksi kuin esimerkiksi lentoliikenteellä.

Seppälä varoittaa, että seuraavien kymmenen vuoden aikana tietotekniikka-alan osuuden maailman vuosittaisesta sähkönkulutuksesta arvioidaan harppaavan vähintään 6:een tai jopa 14 prosenttiin.

Videosisällön osuus koko dataliikenteestä on jo lähes 80 prosenttia ja kasvaa edelleen. Kuluttajien koko ajan kasvava ruutuaika ja siirtyminen yhä korkealaatuisempaan kuvanlaatuun on yksi merkittävä tekijä alan sähkönkulutuksen globaaliin kasvuun.

Ict-alan merkitys päästövähennyksissä huomattava

Suomen tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä vaatii päästövähennyksiä kaikilta aloilta. Ict-alan merkitys päästövähennysten saavuttamiseksi arvioidaan huomattavaksi.

Yritysten ja kuluttajien on kuitenkin vaikea saada tietoa ict-alan ympäristöystävällisyydestä. Etlan mukaan ilmastotavoitteiden saavuttaminen vaatii sen vuoksi läpinäkyvää tietoa alan sähkönkulutuksesta.

– Ilman kattavaa ja läpinäkyvää tietoa alan sähkönkulutuksesta ei voida luotettavasti arvioida tai säädellä Ict-alan kehitystä ja sen vaikutusta ilmasto- ja ympäristötavoitteiden saavuttamiseen, huomauttaa tekniikan tohtori Kari Hiekkanen Aalto-yliopistosta.

Systemaattista raportointia ei ole käytössä

Kansainvälisesti ei ole käytössä yhtenäistä, systemaattista tapaa alan sähkönkulutuksen tai ilmasto- ja ympäristövaikutusten raportointiin.

Palveluiden tuotanto on maantieteellisesti hajautunutta, eikä yrityksillä tai kansalaisilla ole mahdollisuutta tietää, missä ja miten ympäristöystävällisesti digitaaliset palvelut on todellisuudessa tuotettu.

Tilanteen parantamiseksi tutkijat suosittelevat, että ict-alan sähkönkäytölle on Suomessa luotava raportointivelvoitteet, jotta alan kehityksestä saataisiin luotettavasti ja läpinäkyvästi tietoa kansallisella tasolla.

EU-tasolla ja kansainvälisesti laajemminkin on edistettävä yhdenmukaista, rajat ylittävää käytäntöä ict-alan energiatehokkuuden sekä ilmasto- ja ympäristövaikutusten raportointiin.