Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kongressissa riehunut sarvipäinen "viikinki" kuuluu oikeiston Qanon-liikkeeseen – kongressikuvista on tunnistettu myös musiikkipiireistä tuttu mies

Kongressin valtauksesta leviävissä uutiskuvissa esiintyy näkyvästi sarvipäähineeseen ja turkiksiin sonnustautunut mies, jonka kasvot on maalattu sinipunavalkoiseksi ja paljas ylävartalo peitetty runsailla tatuoinneilla. Mies on tullut tutuksi useista aiemmista mielenosoituksista ja tempauksista, joissa Qanon-salaliittoteorian kannattajat ovat esiintyneet ympäri Yhdysvaltojen.

Liikkeen suosimissa sosiaalisen median kanavissa on levitetty väitteitä, että presidentti Donald Trump käy sotaa saatananpalvontaa ja pedofiliaa harrastavia demokraatteja vastaan. Sarvipäinen mies on oikealta nimeltään Jake Angeli, mutta kutsuu itseään "shamaaniksi" ja on Newsweekin haastattelussa vakuuttanut olevansa Qanonin "digitaalinen sotilas".

Qanon-uskovaisten lisäksi kongressin valtaukseen osallistuneiden joukossa on näkynyt äärioikeiston ja uusnatsien tunnuksia. Liikkeellä on ollut myös äärioikeistoryhmä Proud Boysin jäseniä.

Kongressiin tunkeutumisesta on levinnyt maailmalle paljon uutiskuvia. Yhdestä kuvasta kerrotaan tunnistetun heavymusiikkipiireistä tutun hahmon. Muun muassa Soundissa huomioidaan, että kuvassa olisi pitkän linjan metalliyhtyeen Iced Earthin kitaristi Jon Schaffer.

Kuvatunnistus ei tule miestä tunteville valtavana yllätyksenä, sillä Schaffer on aiemminkin kunnostautunut salaliittoteorioiden ystävänä ja Donald Trumpin uskollisena tukijana.

Vasemmiston salajuoni tai oikeutettua suuttumusta

Yhdysvaltojen oikeistolaidan mediassa esitettiin kuitenkin väitteitä, että mellakoitsijat eivät olisikaan oikeita Trumpin kannattajia, vaan peiteoperaation järjestäneitä vasemmistolaisia Antifan aktivisteja. Antifa on löyhä ryhmä vasemmistolaisia aktivisteja, jotka ovat päätyneet Trumpin ja muun oikeiston lempiviholliseksi ja jota useasti syytetään väkivaltaisista mielenosoituksista.

– Uskon, että he olivat naamioituneita antifalaisia, sanoi Real America's Voice -kanavan juontaja Gina Loudon uutistoimisto AFP:n mukaan.

Oikeistokanava Newsmaxin Greg Kelly ei lähtenyt samalle linjalle, mutta suhtautui ymmärtäväisesti mellakoihin.

– Kun vaalit varastetaan, on monia ihmisiä, jotka suuttuvat, Kelly lepytteli, toistaen Trumpin perusteettomia väitteitä mittavasta vaalivilpistä.