Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wikileaksin perustaja Julian Assange ei pääse pois vankilasta takuita vastaan

Wikileaks-vuotosivuston perustaja Julian Assange ei pääse pois vankilasta takuita vastaan, päätti lontoolainen tuomari tänään.

Maanantaina tuomioistuin Britanniassa päätti, ettei Assangea luovuteta Yhdysvaltoihin. Tuomari Vanessa Baraitser perusteli päätöstään Assangen horjuvalla mielenterveydellä ja itsemurhariskillä. Hänen mukaansa Yhdysvalloilla on kuitenkin hyvät perusteet syyttää Assangea, jonka toiminta ylitti reilusti journalistisen toiminnan rajat. Baraitser ei kuitenkaan uskonut amerikkalaisten vakuutuksiin siitä, ettei Assangen annettaisi vahingoittaa itseään vankeudessa.

– Reiluuden nimissä Yhdysvalloilla täytyy olla mahdollisuus haastaa päätökseni. Jos Assange karkaa tämän prosessin aikana, silloin heillä (Yhdysvalloilla) ei ole mahdollisuutta tehdä näin, Baraitser sanoi tänään.

Hänen mukaansa on olemassa merkittäviä syitä uskoa, että jos Assange vapautettaisiin takuita vastaan, ei tämä enää saapuisi muutoksenhakukäsittelyyn.

Yhdysvallat pyrkii valittamaan Baraitserin maanantaisesta päätöksestä. Maan hallintoa Lontoossa edustanut asianajaja myös esitti aiemmin tänään, ettei Assangea vapautettaisi takuita vastaan.

Assange voi saada jopa 175 vuoden vankeustuomion

Assangea odottaa Yhdysvalloissa yhteensä 18 syytettä, jotka liittyvät Wikileaksin julkaisemiin salaisiksi luokiteltuihin asiakirjoihin.

Vuodetussa noin 500 000 asiakirjan aineistossa käsiteltiin muun muassa Afganistanin ja Irakin sotatoimiin liittyviä yksityiskohtia. Yhdysvaltain hallinto väittää, että Assange olisi auttanut entistä tiedusteluanalyytikkoa Chelsea Manningia varastamaan vuodetut asiakirjat.

Assange voisi saada Yhdysvalloissa jopa 175 vuoden vankeustuomion.