Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

USA tukki tärkeän rahanpesureitin

Yhdysvaltain kongressi on hyväksynyt lakipaketin, joka tekee kansainvälisestä rahanpesusta ja veronkierrosta aiempaa hankalampaa. Kongressi hyväksyi perjantaina paikallista aikaa lait, joiden mukaan pöytälaatikkoyritysten omistajat pitää ilmoittaa maan viranomaisille.

Pöytälaatikkofirmat ovat yrityksiä, joilla ei ole toimintaa eikä henkilökuntaa. Niitä käytetään muun muassa omistajan salaamiseen.

Presidentti Donald Trump yritti estää lain voimaantulon veto-oikeudellaan, mutta kongressi käveli asiassa presidentin ylitse.

Vastaisuudessakaan pöytälaatikkofirmojen omistajat eivät ole Yhdysvalloissa julkista tietoa, mutta heidän pitää olla viranomaisten tiedossa. Omistusten raportoinnin laiminlyönnistä voi seurata enimmillään kahden vuoden vankeus.

Lakipaketin puolesta kampanjoineiden kansalaisjärjestöjen mukaan järjestäytyneen rikollisuuden ja veronkiertäjien on nyt merkittävästi aiempaa hankalampaa piilottaa omaisuuttaan.

YK:n arvion mukaan rahaa pestään maailmassa vuosittain jopa kaksi biljoonaa euroa. Vaikka Panaman ja Caymansaarten kaltaiset veroparatiisit ovat saaneet paljon huomiota, myös Yhdysvallat on ollut rahanpesijöille helppo kohde.