Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uuttavuotta juhlitaan epävakaissa sääoloissa – tulossa poutaa, vettä, lunta tai räntää

Uutta vuotta toivotetaan Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologi Ari Mustalan mukaan tervetulleeksi epävakaisissa sääoloissa lähes koko maassa. Vain Etelä-Suomessa sää voi olla uudenvuodenaattona poutaisempaa, ja alueella lämpötila pysyttelee nollassa tai sen yläpuolella. Etelässäkin sää on kosteaa ja pilvistä, vaikka sadealueet ovatkin siirtyneet alueelta kohti pohjoista.

Maan keski-, pohjois- ja itäosissa sateita tulee uudenvuodenaattona joko lumena tai räntänä. Idässä ja pohjoisessa idänpuoleinen tuuli voi olla kohtalaista, mutta etelässä tuulet heikkenevät.

– Lähipäivinä Keski-Suomessakin ollaan nollan vaiheilla ja etelässä nollassa tai vähän sen yläpuolella. Pohjoisessakin on vain pikkupakkasta. Uudenvuoden jälkeen lämpötila alkaa laskea idästä ja pohjoisesta alkaen varsinkin sunnuntain jälkeen, Mustala kertoo.

Lumisateita maan etelä-osaan

Tiistain vastaisena yönä etelään saapuu sadealue, joka voi tuoda viidestä kymmeneen senttiä lunta Etelä-Suomeen. Lumi on kuitenkin Mustalan mukaan märkää, joten se sulaa osittain sataessaan. Sadealueen mukana voi esiintyä myös jäätäviä vesisateita.

– Huomenna iltapäivällä sateet ulottuvat maan kaakkoisosasta Oulun ja Kemin tienoille. Sateet tulevat pääosin lumena. Seuraavat lumi- tai räntäsateet tulevat etelärannikolle keskiviikon vastaiseksi yöksi ja nekin leviävät pohjoiseen. Torstainakin on uusia lumi- tai räntäsateita näkyvissä, Mustala sanoo.

Suurimmat lumikertymät tulevat Mustalan mukaan Keski-Uudenmaan alueelle.

– Ensi viikon puolella tuulet kääntyvät idän puolelle, jolloin Suomen kohdalle näyttäisi vahvistuvan korkeapaine ja lämpötilat menevät reilummin pakkasasteille koko maassa, Mustala kertoo.

Lumi- ja räntäsateista seuraa Mustalan mukaan varoituksia tiellä liikkujille, sillä keliolosuhteet huonontuvat.