Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Jouluna suurin osa poliisin työtehtävistä on ollut kodeissa ja liikenteessä – kynttilöistä syttynyt tulipaloja eri puolilla Suomea

Poliisi kertoo ottaneensa kiinni ihmisiä rikos- ja häiriökäyttäytymisen vuoksi enemmän kuin kesäviikonloppuna. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

Miia Sebany, Henrietta Nyberg / STT

Joulu on sujunut poliisin näkökulmasta pääosin rauhallisesti ympäri Suomea Kaakkois-Suomea lukuun ottamatta. Työtehtävät ovat pääasiassa olleet kotihälytyksiä tai liittyneet liikenteeseen.

Joulupäivän iltaan mennessä vakavimmasta tehtävästä on kertonut Pohjanmaan poliisi, joka ilmoitti tutkivansa jouluaaton ja -päivän välisenä yönä Vaasassa paljastunutta henkirikosta. Rikos tapahtui Gerbyssä sijaitsevassa yksityisasunnossa. Henkirikoksen uhrina kuoli keski-ikäinen mies.

Poliisi kertoo ottaneensa kiinni teosta epäiltyjä. Tapahtuman esitutkinta on alkuvaiheessa ja poliisi kertoo tiedottavansa asiasta lisää aikaisintaan maanantaina.

Kaakkois-Suomen poliisilla poikkeuksellisen kiireinen joulu

Kaakkois-Suomen poliisi kertoo, että Lappeenrannassa ja Imatralla poliisilla joulu on jatkunut poikkeuksellisen kiireisenä. Poliisi kertoo ottaneensa kiinni ihmisiä rikos- ja häiriökäyttäytymisen vuoksi enemmän kuin kesäviikonloppuna.

Poliisin mukaan aviomies pahoinpiteli vaimoaan jouluaattona Imatralla. Mies otettiin kiinni ja pidätettiin pahoinpitelystä epäiltynä. Poliisi sanoo, että päihteillä on osuutta tapahtuneeseen.

Samana iltana Lappeenrannassa pahoinpideltiin yhtä ihmistä veitsellä asunnossa, ja uhri toimitettiin sairaalahoitoon. Poliisi otti tapahtumapaikalta kiinni kaksi henkilöä, jotka pidätettiin tapon yrityksestä epäiltyinä. Tapauksesta ei toistaiseksi tiedoteta enempää.

Luumäellä joulun vietto keskeytyi pahoinpitelyyn joulupäivän aamuna. Yksi joulunviettäjistä pahoinpiteli yhtä seurueen jäsenistä kuristamalla ja uhkaili muita teräaseella. Poliisi ei tiedota uhrin vammoista mutta kertoo, että alkoholilla oli osuutta tapahtuneeseen.

Lisäksi poliisi on havainnut joulun aikana useita rattijuopumuksia muun muassa Imatralla, Lappeenrannassa ja Parikkalassa.

Liikenneonnettomuudet vähenivät, rattijuoppoja riitti silti

Lounais-Suomessa liikenneonnettomuuksien määrä on laskenut selvästi viime vuodesta. Poliisi kertoi joulupäivän aamuna, että sen tietoon oli tullut seitsemän liikenneonnettomuutta. Viime vuonna vastaavaan aikana määrä oli 21.

Rattijuopumukseen poliisi on kuitenkin joutunut puuttumaan hieman viime joulua enemmän. Tänä jouluna poliisilla on ollut 27 rattijuopumukseen liittyvää tehtävää, kun vastaavaan aikaan viime vuonna niitä oli 24.

Lapissa poliisi kohtasi kortittomia rattijuoppoja. Lapin poliisi kertoo partion tavoittaneen kortittoman kuskin, jonka epäillään syyllistyneen törkeään rattijuopumukseen. Mies puhalsi neljän promillen lukemat. Lisäksi kaksi muuta auton ratissa ollutta miestä puhalsi kahden promillen lukemat, eikä kummallakaan heistä ollut ajokorttia.

Helsingin poliisi puolestaan kertoo joulun sujuneen rauhallisesti. Kotihälytyksiä on ollut viime jouluun verrattuna enemmän, mutta vuorokauden aikana tehtäviä on ollut kokonaisuudessaan vähemmän.

– Jouluaatto oli poliisin näkökulmasta verrattavissa tavalliseen arkipäivään. Ravintoloiden ja baarien ollessa kiinni oli odotettavissa, että tehtävät painottuvat ihmisten koteihin. Myös joulupäivänä oletus on, että ihmiset pysyvät kodeissaan, sanoo yleisjohtaja komisario Riku Korpela Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Myös Hämeen poliisi kertoo joulun sujuneen varsin rauhallisesti.

Henkilöauton kuljettaja kuoli onnettomuudessa Nelostiellä

Yksi ihminen kuoli liikenneonnettomuudessa Nelostiellä Viitasaarella joulupäivän aamuna, kertoi Keski-Suomen pelastuslaitos.

Pelastuslaitoksen mukaan kaksi henkilöautoa törmäsi toisiinsa Hännilänsalmen sillalla. Onnettomuudessa kuoli toisessa autossa yksin ollut kuljettaja.

Toisessa autossa oli kaksi ihmistä. He loukkaantuivat pelastuslaitoksen mukaan lievästi ja heidät kuljettiin tarkistettaviksi Jyväskylän keskussairaalaan.

Tie oli onnettomuuden vuoksi sillalla noin puoli tuntia täysin poikki.

Muumimaailmassa sytytettiin tulipalo

Naantalissa poliisi tutki varhain joulupäivän yönä Muumimaailmassa tehtyä tuhotyötä. Poliisin mukaan Muumimaailmassa toimivassa ulkoilmateatterissa oli sytytetty palamaan lavalle kerätty palokuorma. Ulkopuolisen henkilön ripeän toiminnan ansiosta palon vahingot jäivät melko pieniksi.

Poliisin mukaan paikalta oli poistunut tapahtuman aikoihin kolme henkilöä, joista yhdellä oli ollut oranssi takki. Poliisi pyytää havaintoja tuhotyöstä joko sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi tai Whatsappiin numeroon 050 411 7655.

"Älkää jättäkö kynttilöitä palamaan valvomattomina"

Joulupäivän aikana syttyi myös useita tulipaloja ympäri Suomea.

Uudellamaalla Porvoossa kahdeksan ihmistä evakuoitiin yöllä palavasta paritalosta noin yhden aikaan yöllä. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomestarin Timo Tähtisen mukaan palon oli havainnut naapuri, joka kävi herättämässä talossa nukkumassa olleet asukkaat.

Palossa vältyttiin henkilövahingoilta, mutta talon kattorakenteet tuhoutuivat palossa ja asuintilat kärsivät huomattavia savu- ja vesivahinkoja. Palon epäillään saaneensa alkunsa talon terassilla olleesta kynttilästä.

Varsinais-Suomessa Kaarinassa syttyi tulipalo kerrostalon parvekkeella Kartanontiellä aamulla noin yhdeksän aikaan. Palosta oli tullut useita hälytyksiä muun muassa ohikulkijoilta. Palon seurauksena kaksi henkilöä toimitettiin sairaalaan tarkastettavaksi, ja asunto vaurioitui asuinkelvottomaksi. Myös Kaarinan palon epäillään saaneen alkunsa kynttilästä.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos muistutteli joulupäivän aikana huolellisuudesta kynttilöitä poltettaessa.

– Älkää jättäkö kynttilöitä palamaan valvomattomina ja laittakaa ne palamattomalle alustalle sekä etäälle palavasta materiaalista. Tuli leviää nopeasti, pelastuslaitos kirjoitti Twitterissä .

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka