Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Trump jatkoi kiisteltyjä armahduksiaan – nyt listalla on muun muassa entinen neuvonantaja Roger Stone sekä vävyn isä

Donald Trumpin armahduslistalla oli keskiviikkona paikallista aikaa 26 nimeä. AFP / LEHTIKUVA

STT

Yhdysvalloissa väistyvä presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista armahduksista. Aatonaaton armahduslistalla oli useita Trumpin läheisiä liittolaisia, esimerkiksi presidentin entinen neuvonantaja Roger Stone ja entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort, kertoo muun muassa uutiskanava CNN .

Lisäksi armahduksen sai myös presidentin vävyn isä Charles Kushner.

Trumpin armahduslistalla oli keskiviikkona paikallista aikaa 26 nimeä. Lisäksi kolmen ihmisen tuomio kumottiin osin tai kokonaan.

Presidentin armahdusvalinnat herättivät närkästystä jo aiemmin, kun hän armahti muun muassa neljä turvallisuusyhtiö Blackwaterin entistä työntekijää. Nämä tuomittiin vuonna 2015 vankilaan irakilaissiviilien surmaamisesta ampumalla.

Trumpin on ennakoitu käyttävän presidenttikautensa viimeiset viikot armahdusten tehtailuun. Listalle odotetaan olevan myös presidentin lähipiiriä.

Aiemmatkin Yhdysvaltain presidentit ovat usein antaneet armahduksia virkakautensa lopussa, kun armahdusten mahdollisesti aiheuttamalla julkisella kohulla ei ole enää ollut suurta merkitystä.

– Tavallaan Trumpin toiminta kyllä noudattaa perinteistä kaavaa, mutta nyt se on ehkä ongelmallista, koska se koskee tätä hänen lähipiiriään näin vahvasti, Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkija Jani Kokko arvioi STT:lle marraskuun lopulla, kun Trump oli juuri armahtanut entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajansa Michael Flynnin.

Taustalla Venäjä-tutkintaa ja veronkiertoa

Keskiviikkona armahdettu Trumpin luottomies Roger Stone sai helmikuussa kolmen vuoden ja neljän kuukauden tuomion valehtelemisesta Yhdysvaltojen edustajainhuoneen komitealle, joka selvitti Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Trump kuitenkin lievensi hänen tuomiotaan jo aiemmin.

Paul Manafort puolestaan on saanut tuomion talousrikoksista. Stonen tapaan Manafort oli keskeisiä henkilöitä erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnassa.

Trumpin vävyn ja neuvonantajan Jared Kushnerin isä Charles Kushner taas on saanut tuomion muun muassa veronkierrosta vuonna 2004. CNN:n mukaan vyyhteen kietoutuu myös jutun todistajaan, Charles Kushnerin lankoon, liittynyt kostojuoni.

Uutiskanavan mukaan Kushnerin sisaren mies William Schulder oli auttanut liittovaltion syyttäjiä Kushnerin veronkiertoa koskeneessa jutussa. Tästä suivaantuneena Kushner oli palkannut prostituoidun viettelemään Schulderin ja videoinut tapahtumat motellihuoneeseen kätketyllä kameralla. Nauhan Kushner oli lähettänyt sisarelleen, Schulderin vaimolle.

Pariskunta oli kuitenkin toimittanut nauhan syyttäjille.

Trumpin lähipiirilleen sumplimat armahdukset herättivät tuoreeltaan vastalauseita. Trumpin arvioidaan pyrkivän vesittämään toimillaan Muellerin tutkinnan seuraukset, kertoo uutistoimisto AFP. Presidentti on toistuvasti kutsunut lähipiiriinsä kohdistunutta tutkintaa noitavainoksi.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka