Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Yhdysvaltojen Biden valinnee Granholmin energiaministerikseen – entinen Michiganin kuvernööri on puhunut päästöttömien autojen puolesta

Jennifer Granholm on aiemmin toiminut Michiganin osavaltion kuvernöörinä. Kuva vuodelta 2016. AFP / LEHTIKUVA

Milja Rämö, Mika-Matti Taskinen / STT

Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden aikoo nimetä energiaministerikseen Jennifer Granholmin, kertovat useat yhdysvaltalaismediat. Granholm tunnetaan puhtaan energian kannattajana ja kokemuksestaan autoteollisuuden kanssa toimimisesta.

61-vuotias Granholm on aiemmin toiminut kaksi kautta autoteollisuudesta tunnetun Michiganin osavaltion kuvernöörinä. Ensimmäisen kerran hänet valittiin tehtävään vuonna 2002 ja sitten vuonna 2006.

Washington Post -lehden mukaan Granholm on aiemmin puhunut päästöttömien ajoneuvojen puolesta. Politico kirjoittaa, että hän on myös asemoinut itsensä toimijana, joka voi auttaa yhdysvaltalaisteollisuutta siirtymään puhtaaseen energiaan.

Suurin osa ministeriön budjetista liittyy Yhdysvaltain ydinaseiden ylläpitoon, mutta se on aiemmin tukenut myös esimerkiksi uusituvan energiateknologian kehittämistä. Washington Post kirjoittaa, että Granholm on aiemmin esittänyt huolensa siitä, että Yhdysvallat voisi jäädä muita maita jälkeen, jos se ei kehitä vaihtoehtoisia energiateknologioita.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Bidenin uskotaan kertovan uusista nimityksistään ennen joulua.

Suuri ero nykyistä öljyteollisuutta tukevaan hallintoon

Ruotsalaistaustaisen Granholmin valinta kertoisi siitä, että Biden haluaa energiaministeriön olevan tärkeässä asemassa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Tulevan presidentin tavoitteina on siirtää maan teollisuutta puhtaaseen energiatalouteen.

Wall Street Journal kirjoittaa, että Granholmin valinta olisi selkeä muutos istuvan presidentin Donald Trumpin hallintoon, jossa on edistetty muun muassa öljy- ja kivihiiliteollisuutta.

Jos Granholm valitaan tehtävään, hän olisi Politicon mukaan toinen energiaministeriötä johtanut nainen sitten sen perustamisen vuonna 1977.

Ruotsalainen uutistoimisto TT kirjoittaa, että Granholmin isoisä muutti 1930-luvulla Ruotsista Kanadaan. Jennifer Granholm sai vuonna 2010 Ruotsin kuningas Kaarle Kustaalta Pohjantähden ritarimerkin.

Presidenttiehdokkaaksi pyrkinyt Buttigieg liikenneministeriksi

Aiemmin tiistaina medioissa kerrottiin, että Biden aikoo nimittää Pete Buttigiegin hallintonsa liikenneministeriksi.

38-vuotias Buttigieg on Indianan osavaltiossa sijaitsevan South Bendin kaupungin entinen pormestari. Pormestarivirkansa aikana hän palveli myös seitsemän kuukauden ajan tiedustelu-upseerina Afganistanissa.

Kansainväliseen tietoisuuteen Buttigieg nousi tämän vuoden presidentinvaalien myötä. Hän oli Bidenin kilpakumppani demokraattien presidenttiehdokaskilvassa. Jättäydyttyään ulos kilvasta Buttigieg osoitti tukensa Bidenille.

Jos Buttigiegista tulee ministeri, tulee hänestä samalla hallituksen ensimmäinen avoimesti homoseksuaali jäsen.

Yhdysvaltalaiskanava CNN:n analyysin mukaan liikenneministerin salkku voi olla Bidenin kaudella painava. Tuleva presidentti pyrkinee saamaan aikaiseksi kookkaan teiden ja siltojen kunnostusohjelman, jolle tarvitaan puoluerajat ylittävä tuki.

CNN:n mukaan liikenneministerin vastuu voisi jopa olla astinlauta, josta Buttigieg voisi ponnistaa kohti vuoden 2024 presidentinvaaleja.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka