Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Upin tutkijat: Suomi ja Ruotsi voisivat ehkä saada turvatakuita jo ennen Nato-jäsenyyttä

Keskustelu Natosta nousi pinnalle viime viikolla Ruotsissa, kun valtiopäivien enemmistö kääntyi kannattamaan jäsenyyden hakemisen mahdollistavan niin kutsutun Nato-option kirjaamista maan linjaksi. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

Niilo Simojoki / STT

Suomella ja Ruotsilla saattaisi olla mahdollisuus saada kahdenvälisiä turvatakuita jo siinä vaiheessa, kun maat ilmoittaisivat hakevansa Naton jäsenyyttä, kirjoittavat Ulkopoliittisen instituutin vanhemmat tutkijat Charly Salonius-Pasternak ja Matti Pesu.

Heidän mukaansa Natossa on tiettävästi tehty suunnitelmia sen suhteen, että jotkut suuret jäsenmaat voisivat ilmoittaa turvatakuista heti jäsenyyshakemuksen tultua julki. Tutkijoiden mukaan tällaisten suunnitelmien toimeenpano on kuitenkin epävarmaa.

Salonius-Pasternak ja Pesu muistuttavat ruotsalaisen Frivärld-ajatuspajan sivulla ilmestyneessä kirjoituksessaan, että Natossa yksimielisyyttä vaativa uusien jäsenten hyväksymisprosessi on itsessään kankea ja hidas. Toisaalta esimerkiksi Suomen puolelta prosessia hidastaisi johtavien poliitikkojen vaatima kansanäänestys edellytyksenä Nato-jäsenyydelle.

Keskustelu Natosta nousi pinnalle viime viikolla Ruotsissa, kun valtiopäivien enemmistö kääntyi kannattamaan jäsenyyden hakemisen mahdollistavan niin kutsutun Nato-option kirjaamista maan linjaksi – samaan tapaan kuin Suomessa.

Ulkoministeri Linde: Ei vihjailuja Suomesta

Salonius-Pasternakin ja Pesun mukaan Nato-optio on "pehmeä pelote", joskin sen käyttöön liittyy monia ongelmia. Se ei siten olisi "ihmelääke" myöskään Ruotsille, mutta silti olisi hyvä, että läheistä puolustusyhteistyötä tekevien Ruotsin ja Suomen turvallisuuspoliittiset linjat olisivat mahdollisimman yhteensopivia, tutkijat toteavat.

Ruotsissa on määrä hyväksyä tiistaina uusi linjaus kokonaispuolustuksen kehittämisestä seuraaville viidelle vuodelle. Ulkoministeri Ann Linde varoitti maanantain keskustelussa väläytysten Nato-optiosta luovan epävarmuutta Ruotsin linjasta.

Linden mukaan hallitus ei ole aikeissa tehdä muutoksia turvallisuuspoliittisiin linjauksiin. Hän myös alleviivasi sitä, ettei ole koskaan saanut Suomesta minkäänlaista vihjausta siitä, että itäisessä naapurimassa toivottaisiin myös Ruotsin ottavan käyttöön Nato-option.

---

Lähteenä myös TT.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka