Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Saksa tiukentaa koronarajoituksia huolestuttavien tartuntalukujen vuoksi – koulut ja monet kaupat suljetaan keskiviikkona

Koronavirustartuntojen viimeaikaista kasvua ei ole saatu Saksassa kuriin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksa tiukentaa koronarajoituksia keskiviikosta alkaen, ilmoitti liittokansleri Angela Merkel sunnuntaina. Koulut siirtyvät etäopetukseen ja ei-välttämättömät kaupat suljetaan 10. tammikuuta asti. Rajoituksista sovittiin Merkelin ja Saksan 16 osavaltion pääministerien kesken käydyissä neuvotteluissa.

Rajoituksia ollaan tiukentamassa, koska koronavirustartuntojen viimeaikaista kasvua ei ole saatu Saksassa kuriin. Koronatartuntojen ja -kuolemien päiväkohtaiset ennätykset ovat menneet tällä viikolla uusiksi jo pariin kertaan, ja terveydenhoidon kestokyky uhkaa ylittyä.

– Meidän on pakko toimia, ja me toimimme nyt, Merkel totesi neuvottelujen jälkeen Welt in mukaan.

Tartuntatautien asiantuntijalaitoksen Robert Koch -instituutin johtaja Lothar Wieler varoitti torstaina, että tartuntojen määrä uhkaa kasvaa jyrkästi, jollei nykyisiä rajoituksia kiristetä.

Muun muassa teatterit, elokuvateatterit, kuntosalit ja ravintolat suljettiin Saksassa jo marraskuun alussa, mutta toimet eivät ole vaikuttaneet toivotulla tavalla tartuntojen leviämiseen.

Kaupan keskusliitto HDE varoitti, että uudet rajoitukset voisivat asettaa lähestulkoon puolet alan työpaikoista vaaraan.

Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz puolestaan sanoi hallituksen tukevan yrityksiä jopa 11 miljardilla eurolla kuukaudessa.

Osavaltioilla erimielisyyksiä rajoitusten tarpeesta

Rajoitusten toimeenpanosta vastaavat osavaltiot, joista osa on tiukentanut rajoituksiaan jo aiemmin. Tukensa kovemmille toimille ilmaisi etukäteen muun muassa Baijerin osavaltion pääministeri Markus Söder, joka on vaatinut tiukennuksia jo useamman viikon.

Niillä alueilla, joissa virusta on ilmennyt vähemmän, ei ole ollut intoa kovempiin rajoitustoimiin. Viimeaikaiset tartuntaluvut ovat kuitenkin muuttaneet mielialaa rajoitusten tiukentamisen suuntaan.

Viimeisen vuorokauden aikana Saksassa raportoitiin yli 20 000 uutta koronatartuntaa, mikä nosti tartuntojen kokonaismäärän koko epidemian ajalta jo yli 1,3 miljoonaan.

Koronakuolemia raportoitiin edellisenä päivänä 321. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia maassa on todettu lähes 22 000.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka