Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan luoma epävarmuus painaa euroalueen taloutta vielä pitkään – EKP laajentaa elvytystoimiaan

Euroopan keskuspankki kasvattaa lainaosto-ohjelmaansa 500 miljardilla eurolla ja pidentää sen kestoa yhdeksällä kuukaudella, ainakin vuoden 2022 loppuun asti.

Aiemmin osto-ohjelmaan oli varattu 1 350 miljardia vuoden 2021 kesäkuun loppuun, nyt summaa kasvatettiin 1 850 miljardiin.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoi tiedotustilaisuudessa, että EKP:n rahapoliittisten toimien tavoite on rakentaa siltaa yli koronapandemian, kunnes laumaimmuniteetti on saavutettu, mikä voisi mahdollisesti tapahtua ensi vuoden loppuun mennessä.

– Meillä on hyvät perusteet uskoa, että vuoden 2021 loppuun mennessä olemme saavuttaneet riittävän laumaimmuniteetin toivoaksemme, että talous alkaa toimia normaalimmin.

Lagarden mukaan tämä merkitsee, että talous alkaa toden teolla kohentua vuoden 2022 alkupuolella. Nyt tilanne on hankala, koska koronapandemian toinen aalto on osoittautunut ennakoitua vakavammaksi.

EKP:n päivitetty ennuste arvioi, että ensi vuoden kasvuvauhti on 3,9 prosenttia. Syyskuussa ennuste ensi vuodelle oli 5 prosenttia.

Tämän vuoden alamäki jää toisaalta hiukan pelättyä loivemmaksi. Uusi ennuste on, että euroalueen talous supistuu tänä vuonna 7,3 prosenttia, ei 8 prosenttia.

Vuodelle 2022 EKP ennakoi nyt 4,2 prosentin kasvua. Seuraavana vuonna, eli 2023, tahti hidastuu 2,1 prosenttiin.

Inflaatio ja korot pysyvät matalina vielä kauan

Korot jätettiin ennalleen. Ohjauskorko on edelleen nollassa, maksuvalmiusluoton korko 0,25 ja pankkien talletuskorko -0,5.

EKP toteaa, että talouden epävarmuus on edelleen suuri, koska koronapandemian vaikutukset ovat vaikeasti ennustettavia, samoin kuin rokotusten saatavuuden aikataulu.

Pankeille tarjottavaa edullista rahoitusta yrityslainoille jatketaan vuodella kesäkuuhun 2022. Rahoituksen ehtoja kevennetään niin, että pankit voivat saada rahoitusta 55 prosenttia lainakannastaan. Uudet ehdot ovat tarjolla vain niille pankeille, jotka saavuttavat lainatavoitteen. Pankit voivat saada rahoitusta -1 prosentin korolla, jos ehdot täyttyvät.

EKP toteaa, että korot pysyvät nykyisellä tai vielä alemmalla tasolla kunnes inflaatio euroalueella saavuttaa tavoitetason, hiukan alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä. Nyt inflaatio on siitä kaukana. Marraskuussa euroalueen inflaatio oli jo neljättä kuuta peräkkäin taloutta hyydyttävän deflaation puolella, kun EU:n tilastovirasto Eurostatin mittaama inflaatio oli -0,3 prosenttia.

Uusi ennuste on, että inflaatio pysyy matalana vielä pitkään, kivuten yli yhden prosentin vasta vuonna 2022 ja yltäen 1,4 prosenttiin vuonna 2023.