Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintoloiden toimintaa rajoitetaan rajusti koko Lapissa matkailusesongin alkamisen vuoksi – alkoholijuomien myynti loppuu Lapin ravintoloissa iltakymmeneltä

Koko Lapin maakunnassa tulevat voimaan ravintoloiden asiakaspaikkoja, aukioloa ja anniskeluaikaa koskevat rajoitukset, valtioneuvosto päätti tänään. Rajoitukset ovat samat kuin kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla, vaikka Lapin sairaanhoitopiiri on koronaepidemian perustasolla.

Syynä tähän on se, että matkailusesongin myötä Lappiin saapuu joulun ja uudenvuoden aikoihin kymmeniätuhansia matkailijoita muualta Suomesta erityisesti kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilta. Päätöksen mukaan Lapin matkailualan toimijat ovat ilmoittaneet, että alueen yrityksiin on tehty joulun ja uudenvuoden ajalle noin 35 000 varausta, joiden pituudet ja matkailijoiden määrät vaihtelevat.

Myös Lapin maakuntaan kuuluva Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on epidemian kiihtymisvaiheessa.

Rajoitukset tulevat voimaan lauantain ja sunnuntain välisenä keskiyönä. Alkoholijuomia saa Lapin ravintoloissa jatkossa ostaa kello 7–22, ja asiakaspaikat rajoitetaan puoleen normaaleista baarien ja pubien kaltaisissa ravintoloissa, joissa alkoholin myynti on päätoimintaa. Tällaiset ravintolat saavat olla auki keskiyöstä yhteentoista illalla.

Muissa ravintoloissa asiakaspaikoista saa olla käytössä kolme neljäsosaa, ja ne saavat olla auki yhdestä aamuyöllä puoleenyöhön.

Samat rajoitukset tulevat lauantaina voimaan myös Pohjois-Karjalan maakunnassa ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä. Entiset rajoitukset pysyvät voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa.

Leviämisvaiheen alueiden rajoitukset pysyvät samoina

Varsinais-Suomen maakunnan valtioneuvosto katsoo siirtyneen epidemian leviämisvaiheeseen, ja siinä ovat yhä Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Pohjois-Pohjanmaa.

Näillä alueilla ravintoloiden pitää sulkea ovensa illalla yhdeltätoista, ja ne saavat aamulla aloittaa toimintansa aikaisintaan kello viisi. Huoltoasemien yhteydessä toimivia ravintoloita rajoitus ei koske.

Alkoholia ei saa myydä kello kymmenen jälkeen illalla, ja asiakaspaikkoja on rajattu samalla tavalla kuin kiihtymisvaiheen alueilla.

Epidemian perustasolla ovat Pohjois-Savon ja Ahvenanmaan maakunnat ja Itä-Savon sairaanhoitopiiri. Niissä alkoholijuomia saa myydä kello 7–24, ja pääasiallisesti alkoholia anniskelevat ravintolat saavat olla auki aamuyhteen. Ovet saa avata uudestaan tunnin päästä kello kaksi.

Valtioneuvoston asetuksessa myös täsmennetään, että alkoholijuomiksi lasketaan kaikki juomat, joissa on yli 1,2 tilavuusprosenttia alkoholia. Tämä pitää sisällään esimerkiksi ykkösoluen ja kevytlonkeron.