Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

JSN antoi kaksi vapauttavaa päätöstä, jotka liittyvät yksityisyyden suojaan koronauutisoinnissa

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut kahdelle tiedotusvälineelle vapauttavan päätöksen yksityisyyden suojaa koronauutisoinnissa koskevissa asioissa.

Svenska Yle sai vapauttavan päätöksen jutustaan, jossa kerrottiin erään yrityksen henkilökunnan jäsenen koronavirustartunnasta ja sen vuoksi tehdyistä toimista. JSN katsoi, että näistä kertomisella oli paikallisesti poikkeuksellista merkitystä. Tartunnan saanut henkilö ei JSN:n mielestä ollut uutisesta tunnistettavissa muiden kuin korkeintaan niiden ihmisten parissa, jotka tiesivät hänen sairauslomastaan.

Myöskään Kouvolan Sanomat ei loukannut JSN:n mukaan yksityisyyden suojaa, vaikka sen uutisesta saattoi päätellä, keiden opettajien mahdollisen altistumisen vuoksi eräässä lukiossa oli siirrytty osin etänä annettuun opetukseen.

Lukiossa tehdyistä järjestelyistä kertomisella oli paikallista yhteiskunnallista merkitystä, JSN toteaa. Mahdollinen altistuminen koronavirukselle ei sen mielestä ollut yksityiselämään kuuluva erityisen arkaluonteinen seikka, jonka ilmi tuleminen olisi kyseisessä tapauksessa rikkonut Journalistin ohjeita.

JSN:n mielestä tiedotusvälineillä on tärkeä tehtävä tarkan sekä ajankohtaisen tiedon julkaisijana koronaviruspandemian kaltaisessa tilanteessa, jossa yleisön tiedonjano on poikkeuksellisen suurta.

Kolme langettavaa päätöstä

Kokouksessaan JSN antoi kolmelle tiedotusvälineelle langettavan päätöksen. Ruotsinkielinen uutistoimisto Nyhetsbyrån SPT sai langettavan, koska sen jutussa ei kerrottu riittävästi jutun perustuneen kokonaisuudessaan toisen tiedotusvälineen journalistiseen työhön.

Yle sai langettavan päätöksen erittäin kielteiseen julkisuuteen joutuneen kuulemisen laiminlyömisestä. Helsingin Sanomat sai langettavan päätöksen olennaisen asiavirheen korjaamatta jättämisestä.