Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Washington Post: Huawei on kehittänyt valvontateknologiaa, joka tunnistaa uiguurin ja tekee hälytyksen

Kiinalainen teknologiayritys Huawei on kehittänyt kasvojentunnistusteknologiaa, joka tunnistaisi uiguurivähemmistöön kuuluvan henkilön ja lähettäisi tästä hälytyksen Kiinan viranomaisille. Asiasta kertoo Washington Post , jolle valvontateknologioita seuraava yhdysvaltalaisyritys IPVM jakoi havaintonsa.

IPVM on löytänyt Huawein edustajien allekirjoittaman dokumentin, jonka mukaan Huawei ja tekoäly-yritys Megvii testasivat vuonna 2018 kamerasovellusta, joka skannasi kasvoja ihmisjoukossa ja kertoi arvion jokaisen ihmisen iästä, sukupuolesta ja etnisyydestä. Dokumentin mukaan sovellus onnistui tekemään uiguurihälytyksen eli sovellus huomautti käyttäjää silloin, kun kamera oli havainnot uiguurivähemmistöön kuuluvan ihmisen.

IPVM:n mukaan markkinoilla on tällä hetkellä kolme tuotetta, joiden kehittämiseen Huawei ja Megvii ovat osallistuneet yhdessä. Ei ole kuitenkaan varmuutta siitä, onko näistä yksikään uiguurihälytyksen tuottava laite.

Asian paljastava dokumentti löytyi Huawein verkkosivuilta, mutta se on sittemmin poistettu. Huawei ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa.

"Turboahdettua alistamista"

Erityisesti Kiinan luoteista Xinjiangin autonomista aluetta asuttavat muslimitaustaiset uiguurit ovat vuosia olleet Kiinan hallinnon silmätikkuna. Kiina on myöntänyt perustaneensa uiguureille "uudelleenkoulutuskeskuksia", joiden on määrä estää ihmisiä radikalisoitumasta ja parantaa heidän työllistymismahdollisuuksiaan.

Useiden kansainvälisten tarkkailija- ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan näiden keskusten tai leirien olot ovat kurjia, eikä niissä oleminen perustu vapaaehtoisuuteen. Raporttien mukaan ihmisiä on viety leireille, jos he esimerkiksi ovat olleet yhteydessä ulkomailla asuviin perheenjäseniin tai ovat harjoittaneet näkyvästi uskontoaan.

Tänään julkaistun Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan moni pidätyksistä ja leireille telkeämisestä perustuu tietokoneohjelman tekemään arvioon epäilyttävästä käytöksestä. Järjestön tutkimusaineistona oli vuodettu lista yli 2 000 pidätetystä. Ihmisoikeusjärjestö toteaa, että uiguurien alistaminen Kiinassa on "turboahdettu teknologialla".

YK:n mukaan noin miljoona uiguurimuslimia on suljettu Xinjiangissa leireille, joissa heidät pyritään käännyttämään pois islamista ja kulttuuristaan.